Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prihvaćen tekst sporazuma o uvezivanju radnog staža radnicama “Aide”

Preuzmite sliku

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Odluku o prihvatanju teksta Sporazuma o preuzimanju obaveze plaćanja obračunatih, a neuplaćenih određenih javnih prihoda, obveznika uplate Fabrike obuće “Aida” d.d. Tuzla.

Kako je kazao kantonalni ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović, Vlada je obećala uposlenicima ove fabrike uvezivanje 18 godina radnog staža, a danas je u skladu s tim prihvaćen tekst predloženog sporazuma, po kojem će Vlada u naredne tri godine godišnje izdvajati oko 1. 860. 000 KM za uvezivanje staža trenutnim zaposlenicima “Aide”.

Sindikat i radnici Fabrike obuće “Aida” su, ističe, upoznati o navedenom sporazumu, a u uslijedit će potpisivanje izjave radnika da prihvataju sporazum, kojima će biti uvezan radni staž.

– Ovaj sporazum rješava situaciju na način, da je prilikom potpisivanja direktor “Aide” obavezan da u roku od osam dana podnese zahtjev za stečaj, a kroz stečaj će se rješavati i pitanja onih zaposlenika koji ne budu htjeli potpisati sporazum. Njihova potraživanja će biti namirivana iz stečajne mase, ukoliko je bude dovoljno – potcrtao je Mićanović.

Kada zaposlenici potpišu izjave da pristaju na sporazum, ovaj dokument će biti upućen Skupštini TK-a koja kantonalnom premijeru daje saglasnost za njegovo potpisivanje da bi Vlada   planirala sredstva za uvezivanje staža radnika. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,