Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prihodi od turizma u španskom turističkom biseru pali za 14 posto

Preuzmite sliku

Hoteli u Barseloni, glavnom gradu španske regije Katalonije, zabilježili su ovog ljeta pad prihoda od 14 posto, saopćili su iz udruženja hotelijera, upozorivši da je grad razvio negativnu reputaciju u inozemstvu.

Turizam čini oko 11 posto španskog BDP-a i najveći je poslodavac u zemlji, a pad broja posjetitelja u ključnom mjesecu julu signalizira da je uzlazni trend nakon nekoliko rekordnih godina možda dosegnuo vrhunac. Popunjenost hotela u Barceloni tek je neznatno smanjena u tom razdoblju, ali su im prihodi smanjeni zbog 7-postotnog sniženja cijena u julu i za dodatnih 19 posto u avgustu.

Usporedbe radi, ukupna je prosječna potrošnja inostranih turista u Španiji u julu porasla za 9,5 posto.

U udruženju Gremi d'Hotels de Barcelona kritiziraju odnos gradskih vlasti prema turizmu, upozorivši da imidž grada narušavaju pogoršana sigurnost, učestali primjeri antisocijalnog ponašanja i nedovoljno čišćenje javnih površina.

Predsjednik grupe Jordi Clos istaknuo je slučaj napada uličnog prodavača na turistu iz SAD-a i učestala krivična djela, poput krađe satova na ulazima u hotele.

Smanjene prihode hotela Clos pripisuje i političkoj nestabilnosti, aludirajući očito na zahtjev Katalonije za autonomijom, zbog čega je Madrid prošle godine uveo direktnu upravu u toj regiji, te štrajkovima na aerodromima i još svježem sjećanju na terorističke napade u avgustu prošle godine. (Novac.jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,