Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Predstavnici Vlade Republike Turske boravili u Tuzli: Dogovorena podrška za nova radna mjesta

Preuzmite sliku

Prilikom sastanka između predstavnika Ministarstva razvoja Republike Turske i predstavnika Grada Tuzle, danas je dogovorena saradnja koja će omogućiti veći broj radnih mjesta i ulaganje u očuvanje kulturno-historijske baštine u Tuzli, javlja Anadolu Agency (AA).

˝Visoka delegacija uz posredstvo TIKA-e (Turska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj) interesirala se za projekte zapošljavanja i kulturno-historijsko naslijeđe. U vezi sa zapošljavanjem, fokusirat ćemo se na proizvodnju hrane, što se odnosi na nova zapošljavanja, a za to su nam potrebna sredstva u iznosu od 250.000 KM. Također, u Bit centrima 4 i 5 moguće je zaposliti još 100 mladih stručnjaka, a firmama koje startaju bez vlastitog prostora, omogućili bismo sjedište, računovodstvenu, informacijsko-komunikacijsku i pravnu podršku dok ne ojačaju˝, naveo je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Gostima se, ističe Imamović, dopala ideja, te su obećali podršku nakon što dobiju rezime današnjeg sastanka.

Imamović je također, naveo mogućnost štampanja većeg tiraža reprinta bosansko-turskog rječnika tuzlanskog pjesnika Muhameda Hevaija Uskufija.

˝Riječ je o prvom bosansko-turskom rječniku, nastalom 1631. godine, a na njemu bi radio i autor iz Turske. Od kulturno-historijskog blaga, razgovarali smo i o obnovi Behram-begove ili Šarene džamije, koja je jedinstven biser Balkana˝, izjavio je Imamović, dodajući da će se na predloženim projektima raditi što efikasnije.

Mustafa Nalcacıoglu, koordinator TIKA-inog odjela za Bosnu i Hercegovinu, podsjetio je da TİKA duži niz godina realizira veliki broj projekata na ovom području.

˝U okviru toga, u Tuzlanskom kantonu radili smo na razvoju i projektima zapošljavanja. Naša je želja da BiH bude jaka i stabilna država, pa zato želimo dati svoju podršku. Od gradskih vlasti Tuzle dobili smo smjernice šta je potrebno uraditi da bismo postigli određene rezultate i koji su prioriteti za ovdašnje stanovništvo˝, izjavio je Nalcacıoglu, te dodao da je riječ o dugoročnim projektima.

Pravci buduće saradnje i realizacije projekata Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) na području Tuzlanskog kantona bili su tema i današnjeg sastanka predstavnika TIKA-e sa premijerom Tuzlanskog kantona Begom Gutićem i ministrom razvoja i poduzetništva TK Nerminom Hodžićem.

Kako je rečeno tokom sastanka, TIKA pokreće novi dugoročni razvojni projekat i ovom prilikom željeli čuti koji su to komparativne prednosti Tuzlanskog kantona, potencijali i prioriteti za ulaganje.

Poseban interes gosti iz Turske izrazili su za postojanje poslovnih zona u Tuzlanskom kantonu, kompanije koje se bave informacijskim tehnologijama, te povlasticama i oblicima podrške koje Tuzlanski kanton nudi investitorima i privrednicima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,