Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Potrebno raditi na tome da što više švicarskih investitora dođe u BiH

Preuzmite sliku

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu ambasadoricu Švicarske Konferedacije u BiH Andreu Rauber Saxer.

Istakavši jako dobre odnose dviju zemalja Rauber Saxer je pohvalila napredak Bosne i Hercegovine na putu ka EU i NATO integracijama i rezultate koji su postignuti u provođenju reformskih procesa.

Uz konstataciju da je Švicarski parlament ponovo odobrio četvorogodišnju finansijsku podršku Bosni i Hercegovini, koja na godišnjem nivou iznosi oko 20 miliona švicarskih franaka, švicarska ambasadorica je istakla dobru saradnju sa općinama, ali i sa federalnim nivoom vlasti. Iznijela je pozitivne dojmove nakon jučerašnje posjete Tuzlanskom kantonu, posebno u kontaktima s mladim ljudima, za koje je rekla da imaju izuzetno pozitivnu energiju i stvaralačke potencijale, od kojih najveći broj želi ostati u BiH i pomoći razvoju svoje zemlje.

Obostrano je konstatirano da treba raditi na tome da što više švicarskih investitora dođe u BiH, za što je neophodno promijeniti još uvijek negativne predstave koje se uglavnom vežu za rat i događaje iz devedesetih godina. Švicarska diplomatkinja je najavila susret sa švicarskim investitorima sredinom marta, a poziv za ovaj skup je upućen i predstavnicima Federalne vlade.

Naglašena je i potreba uključivanja bh. dijaspore u određene projekte i njihovo ohrabrivanje da investiraju u Bosnu i Hercegovinu.

Istaknut je i problem vezan za doniranu opremu gradu Sarajevu za žičaru iz švicarskog grada Grahena koja već pet godina leži u kampu EUFOR-a u Butmiru i koju je potrebno izmjestiti sa ove lokacije, što je federalni premijer podržao i izrazio nadu da će zajedničkim angažmanom ovaj problem biti riješen. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,