Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Počinje direktan prenos rasta cijena: Rastu „iz minute u minutu“

Preuzmite sliku

Koliko i zašto rastu cijene robe u veleprodaji i maloprodaji? Da li je rast cijena opravdan ili je dio klasterske manipulacije i šire mreže udruživanja radi dogovaranja rasta cijena?! Istražiće to nova aplikacija koju je plasirao Trend&Innovation media servis novinske agencije Atrakcija sa partnerima projekta.

Stalni rast cijena na mjesečnoj razini već je zabrinuo ekonomske analitičare. Trend povećavanja cijena traje već nekoliko godina, a počeo je uvođenjem PDV-a, kada su trgovci shvatili da im država neće smetatati već zapravo postati partner koji zarađuje na porastu cijena.

Potrošačka korpa za egizestencijalno preživljavanje blizu je 1900 KM (prema statistici Sindikata RS), što je daleko iznad kupovne moći prema prosječnoj plati koja se kreće oko 800 KM, iako je takva prosječna plata mix visokih plaća na budžetu i niskih plaća u malom i srednjem te realnom sektoru.

„Direktan prenos rasta cijena“ bilježiće rast cijena roba i usluga te ih upoređivati sa proteklim mjesecom ili sedmicom. (Atrakcija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,