Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nikšić: Daćemo sve od sebe da probamo spasiti kompaniju ‘Zrak’ i svako radno mjesto

Preuzmite sliku

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić danas su održali  sastanak sa predstavnicima  uprave i sindikata  privrednog društvu “Zrak“ d.d. Sarajevo, povodom aktualne situacije u tom preduzeću.

Sastanak je uslijedio nakon što je stečajni upravnik preduzeća “Zrak” Sarajevo u ponedjeljak naložio  da se svi radnici odjave sa ugovora o radu i prijave na biro.

Vlada Federacije BiH je na prethodnoj sjednici usvojila zaključak o preispitivanju  osnovanosti pokretanja stečajnog postupka u firmi “Zrak”.

Nakon današnjeg sastanaka u kompaniji, premijer Nikšić je kazao da je u Ministartsvu energije, rudarstva i industrije u Federalnoj vladi planiran sastanak sa stečajnim upravnikom kojem će prisustvovati predstavnici firme, direktor, predsjednik sindikata i advokat.

Najavio je da će Vlada FBiH sutra na svojoj sjednici ponovo imanti i informaciju kada je u pitanju “Zrak”.

– Uputićemo  dopis prema Kantonalnom sudu. Informacija koju smo dobili potpuno je neprihvatljiva, da čekamo novembar mjesec da se ljudi odluče o žalbi. Do tada je niezvjesno šta će biti od firme i u kom pracu će se to razvijati. Insistirat ćemo da se žalba riješi u zakonskom roku koji je, kako smo upoznati, 15 dana. Ne možemo utjecati na to kakva će odluka biti, ali Vlada će  svojim dopisom Kantonalnom sudu jasno reći svoj stav – kazao je Nikšić.

Navodi da je neprihvatljivo na koji način je firma dovedena u ovakvu situaciju.

– Po tome što smo danas čuli ovdje, ne mogu da vjerujem kako se dovodimo u ovakvu situaciju da firme koje imaju perspektivu, koje imaju mogućnost da rade, koje  imaju ugovre, u namjenskoj industriji, da danas životare i da je otvoren stečani postupak. Upoznati smo da ‘Zrak’ ima ugovor sa austrijskom kompanijom vrijedan nekih 324.000 KM. Za mene je neprihvatljiv stav stečajnog upravnika. U svakon slučaju daćemo sve od sebe da probamo spasiti kompaniju i svako radno mjesto – kazao je Nikšić.

I resorni ministar Vedran Lakić je ponovio da je opredjeljenje Ministarstva, kao i Vlade FBiH, da se firma spasi i da ide u bolju budućnost.

V.d. direktora  firme  “Zrak” Edin Čano kazao je da je stečajni upravnik u ponedjeljak donio  bjanko potpisane oktaze, bez broja ugovora, nepotpisane, te da po njemu ti ugovori nisu validni.

– Bez obzira na to  radnici će nastavaiti da rade.  Vlada je danas iskazala želju da pomogne. Nadamo se da će u nerednom preriodu raditi na tome da što prije dođe do realizacije pomoći, kao bi mogli nastaviti realizaciju ugovora sa firmom iz Austrije koja nam je izašla u susret i produžila rok za isporuku – kazao je Čano.

Naveo je da je trenutno najbitnije da Vlada uputi dopis Kantonalnom sudu, koji bi trebalo da riješi  žalbu u što hitnijem roku, u drugoj polovini juna.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje