Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mobilni novčanik čini da vaš telefon postane beskontaktno sredstvo za plaćanje

Preuzmite sliku

U saradnji sa kompanijom Mastercard, u BiH omogućen i Google Pay  

Mobilni novčanici postali su izuzetno popularni među građanima BiH jer predstavljaju veoma praktičnu metodu plaćanja, puno pogodniju za korištenje nego što je to kartica ili gotovina. Mobilni novčanik transformiše vaš telefon u beskontaktno sredstvo za plaćanje pa tako na mjestima prodaje nema više traženja kartice, niti ukucavanja PIN koda za odobravanje transakcije. Sve što je potrebno jeste da svoj mobilni telefon ili drugi prenosivi uređaj sa NFC integrisanom tehnologijom prislonite POS terminalu i transakcija je uspješno završena.

Jačajući digitalno i bezgotovinsko plaćanje na tržištu, kompanija Mastrecard se pobrinula da građanima BiH ponudi i dugo očekivani Google Pay, koji je u svijetu dostupan već 12 godina. Tako da od sada i korisnici Mastercard kartica u našoj zemlji imaju na raspolaganju još jedan brz, jednostavan i praktičan beskontaktni način plaćanja – mobilni novčanik Google Pay.

  • Šta je Google Pay?

    Google Pay je aplikacija za plaćanje kompanije Google. Radi se o digitalnom novčaniku i korištenjem istog korisnici mogu plaćati usluge i proizvode beskontaktno. Za sada ovu uslugu su implementirale dvije banke u BiH, a to su NLB Banka Sarajevo i NLB Banka Banja Luka.

    Korisnici Mastercard kartica ove dvije banke mogu da aktiviraju uslugu u sklopu svog mobilnog novčanika, dodajući svoju Mastercard karticu u aplikaciju, tj. digitalizirajući svoju karticu. Nakon toga Google Pay je spreman za korištenje. U butiku, restoranu, marketu, bilo kojem drugom mjestu prodaje svoj telefon prislonite POS terminalu i obavili ste plaćanje na najpraktičniji i najsigurniji način. Google Pay je moguće koristiti kako bi prislanjali i plaćali gdje god su prihvaćene beskontaktne transakcije. Korisnici mogu prislanjati i plaćati uređajem koji im je već u rukama bez potrebe da traže novčanik ili ukucavaju PIN na terminalu za plaćanje, a nije potrebna ni internetska veza.

  •  

    Prednost Google Pay novčanika

    Jedna od prednosti Google Pay usluge, kao i bilo kog drugog beskontaktnog plaćanja je brzina i jednostavnost, uz visok stepen zaštite. Tokom transakcije, podaci o kartici su zaštićeni jer Mastercard kreira virtuelni broj (token) za plaćanje, koji se mijenja sa svakom transakcijom, a ne postoji ni mogućnost dvostruke naplate, čak iako se mobilni uređaj dva puta prisloni uz POS terminal. Kada potrošač koristi svoj mobilni uređaj tokom transakcije, trgovac vidi token, a ne stvarni broj kartice. Za potrošače i trgovce na malo, svaka kupovina obavljena Mastercard karticom koristeći Google Pay nudi sve prednosti i sigurnost transakcija koje imate sa fizičkom Mastercard karticom.

    Lansiranje Google Pay usluge omogućava korisnicima da odaberu izuzetno praktičan, brz i maksimalno siguran beskontaktni način plaćanja koji odgovara njihovim potrebama u svakom trenutku, istovremeno podstičući napore da se ubrza usvajanje digitalnih plaćanja visoke sigurnosti koje je u skladu s ubrzanim tempom tržišta Bosne i Hercegovine na putu ka digitalnoj transformaciji.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje