Srijeda, 26. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mljekari, peradari i pčelari TK u velikom problemu: Ako se ne postigne dogovor, prava će tražiti na ulicama

Preuzmite sliku

Mljekari, peradari i pčelari suočavaju se sa velikim problemima zbog kojih je ugrožen njihov rad, a uzroci su vezani za neusvajanje Programa novčane podrške za ovu godinu.

Poljoprivrednici ističu kako su agrorokovi pred završetkom, a da oni još nisu dobili poticaje koji ih sljeduju, zbog čega se dugovi nagomilavaju.

Tuzlanski.ba razgovarao je sa predstavnicima Udruženja.

“Evo šesti je mjesec, a Program novčanih podrški još uvijek nije izašao. Dosada nismo imali problema kada je u pitanju kreiranje novčanih podrški, sve je išlo redovno, ali sada smo u velikom problemu”, govore.

Iz Udruženja su pojasnili da u članu 12, stav 3 Kantonalnog zakona o novčanim podrškama stojida ukoliko Federalno ministarstvo ne potiče određenu proizvodnju, a od strateškog je značaja za Kanton bez obzira što se nalazi u dodatku 2 Federalnog zakona, Kantonalno ministarstvo ima pravo poticati te strateške prozivodnje koje su od interesa za Kanton, međutimMinistarstvo kategorički odbija njihove prijedloge, iako su prijedlozi u skladu sa Kantonalnim zakonom.

Za kraj, dodaju kako očekuju da će se ipak iznaći rješenje nakon sastanka koji bi trebao biti održan iduće sedmice sa nadležnima, a ukoliko se rješenje ne pronađe, svoja prava će tražiti na ulicama. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,