Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Majevica postaje turistička destinacija: Uskoro tereni, skijaške staze, hoteli…

Preuzmite sliku

Na planini Majevici u Loparama uskoro započinje investicioni ciklus vrijedan nekoliko miliona maraka, koji pokreće Svetozar Ostojić, investitor iz Bijeljine, koji na lokalitetu Busija gradi turistički kompleks.

Ostojić je svoju ideju javnosti objelodanio prošle godine, nakon čega se krenulo u rješavanje problema imovinsko-pravne prirode, a što se, kako je otkrio za Nezavisne, privodi kraju.

– Prva faza obuhvata izgradnju motela sa 20 apartmanskih soba i restoran sa 500 mjesta, kao i nekoliko bungalova. Gradiće se i sportski tereni, skijaške staze, staze za šetače i bicikliste. Ambijent će uljepšavati nekoliko vještačkih jezera – priča Ostojić.

Prema njegovoj procjeni, za ovaj dio radova biće potrebno tri do četiri miliona maraka.

– Ako priča zaživi, očekujemo i dolazak velikih hotelskih lanaca, za koje je ostavljen prostor, a čije bi se investicije mogle mjeriti u desetinama miliona maraka – kaže on.

Ostojić kaže da će Busiju od ostalih turističkih centara izdvajati domaća hrana proizvedena na planini, koja će se služiti gostima. Određenim danima biće organizovana i pijaca, gdje će se moći kupiti domaći sir i mlijeko, kao i ostali proizvodi koje će izlagati poljoprivredni proizvođači iz ovog kraja.

Paralelno s radovima na samoj lokaciji jedan od najvećih izazova će biti izgradnja kvalitetnog puta u dužini od oko pet kilometara.

Bijeljina je prepoznala potencijal ovog projekta, a Skupština grada je nedavno donijela odluku da sufinansira izgradnju puta sa 100.000 maraka.

– Izgradnja višemilionski vrijednog turističkog kompleksa okruženog sa sedam opština i gradova doprinijela bi ekonomskom razvoju ove regije i ostanku mladih. Svaki razvoj turizma za sobom povlači i razvoj okolnih zajednica. Ovo će biti veoma značajno za razvoj ruralnih sredina, a cijela Semberija će imati priliku za plasiranje svojih poljoprivrednih proizvoda, za zapošljavanje radnika, razvoj turističke ponude i mnogo drugih povoljnosti – navodi se u odluci gradske skupštine.

Putem Bijeljine pošle su i Lopare, koje su izdvojile 100.000 KM, a novčanu pomoć su najavile i ostale lokalne zajednice u okruženju, među kojima je i Tuzla.

Rado Savić, načelnik Lopara, kaže kako je ova opština uz pomoć republičkih institucija učinila sve da investitoru u što kraćem roku omogući početak gradnje.

– Izgradnja ovog kompleksa bi u velikoj mjeri promijenila sliku Lopara, koje bi postale turistički centar. Naši ljudi koji žive u selima bi imali direktnu korist, jer bi se kompleks snabdijevao hranom koju oni proizvedu – kazao nam je Savić.

Inače, na planinskom vrhu Busija već postoji izletište s određenom infrastrukturom, kojim upravlja Udruženje “Viva natura”, na čijem čelu je upravo Ostojić. (Nezavisne)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje