Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Magistrirala u Bostonu, vratila se u Mostar i počela raditi u BiH

Preuzmite sliku

Predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Sektor za iseljeništvo, kroz svoj rad i saradnju sa stručnjacima bosanskohercegovačkog porijekla u iseljeništvu, imali su priliku upoznati se sa Azrom Tanović, mladom stručnjakinjom iz oblasti vodnog inženjeringa i vodozaštite, koja je magistrirala u Bostonu i stekla titulu inženjera građevine i okoliša, s užom koncentracijom u inženjeringu okoliša i vodnih resursa.

Iz Mostara u SAD njeni roditelji otišli su tokom rata, gdje je Azra i rođena 1995. godine. Tokom razgovora sa njom, primijetili smo da, iako je rođena u New Yorku, potpuno tečno govori bosanski jezik. Azra Tanović kaže da je na tome zahvalna svojim roditeljima, nenama i dedama, koji su inzistirali da u kući ona i brat između sebe komuniciraju na svom jeziku. Kako bi što bolje naučili jezik svog porijekla, njeni roditelji su bratu i njoj kupovali slikovnice i knjige na bosanskom jeziku.

Kada smo je pitali kako je došla na ideju da se želi baviti vodama, Azra nam je odgovorila da je inspiriše inovativnost koju ta struka nosi sa sobom, te da je voda nova nafta, a da je Bosna i Hercegovina rangirana na sedmo mjesto najbogatijih država po pitanju voda u Evropi. Također, Azra je naglasila da joj struka posebno privlačna bila radi određenog elementa društvene pravde koja se u njoj podrazumijeva, jer često iako je to vrlo profitabilan sektor, najviše su zakinute baš one grupe koje su već u velikom riziku, jer se baš preko njihovih leđa lome politike vodnih pitanja i vodnog upravljanja.

  • I dok mnogi mladi napuštaju zemlju rođenja kako bi na Zapadu pronašli posao i izgradili egzistenciju, neki u njoj stvaraju poslovne šanse, a jedna od njih je i naša sagovornica.

    – Kada mi se pružila prilika da neko vrijeme provedem u Mostaru i steknem radno iskustvo iz područja kojeg sam studirala, odlučila sam iskoristiti tu šansu i ostati u Bosni i Hercegovini – rekla je.

    Azra je inače tokom magistarskog studija na “Tufts University” u Bostonu, obavila praksu u Agenciji za vodno područje za Jadransko more u Mostaru. Nakon stečenog zvanja magistra i obavljene prakse, Tanović je bila uključena u nekoliko međunarodnih angažmana u BiH iz oblasti vodozaštite i upravljanja vodama.

    Razlog zbog kojeg je izabrala biti u Bosni i Hercegovini jeste taj što smatra da svojim znanjem i radom može da doprinese promjenama nabolje, kao i da stekne iskustvo koje možda u New Yorku ne bi mogla imati obzirom da je tamo sistem dosta uređen kada je u pitanju vodozaštita i da, dakle, pruža puno manje izazova mladim stručnjacima.

    Bosna i Hercegovina nudi izazove koji su za Azru jako interesantni jer smatra da se kroz savladavanje izazova mnogo toga može naučiti, stoga bi ova mlada inženjerka najviše voljela da ostane i nastavi da radi u svojoj zemlji. (Moja BiH)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,