Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Košarac: Dostavili smo Direktoratu EK akcioni plan za izvoz crvenog mesa u EU

Preuzmite sliku

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac saopćio je da je Evropskoj komisiji (EK) dostavljen akcioni plan za ispunjavanje preporuka iz izjveštaja Direktorata za zdravlje i bezbjednost hrane o mogućnosti izvoza crvenog mesa iz BiH na tržište Evropske unije (EU).

Podsjetio je da je ovaj Direktorat u augustu sačinio izvještaj o obavljenom auditu za kontrolu zdravlja životinja u cilju provjere ispunjenosti uslova za izvoz mesa goveda, ovaca i koza iz BiH u EU.

– U saradnji s Kancelarijom za veterinarstvo BiH i nadležnim tijelima Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta, intenzivno smo radili na pripremi akcionog plana za uklanjanje uočenih nedostataka i ispunjavanje preporuka iz izvještaja evropskog audit tima. Nakon što smo definisali jasne ciljeve i rokove za izvršenje, akcioni plan smo dostavili Direktoratu za zdravlje i bezbjednost hrane Evropske komisije – naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu očekuje se odgovor Direktorata o prihvatanju akcionog plana, te početak njegove realizacije.

– EU je važan spoljnotrgovinski partner BiH, tako da je naše trajno opredjeljenje da izvozno orijentisanim privrednim subjektima iz Republike Srpske i Federacije BiH omogućimo plasman na evropsko tržište. Očekujem da ćemo u što skorijem roku dobiti pozitivan odgovor iz Brisela, kako bi naši proizvođači mogli izvoziti crveno meso na veliko evropsko tržište – poručio je ministar Košarac, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje