Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Intral BiH planira izvoz specifične vrste obuće u SAD

Preuzmite sliku

Intral BiH Tuzla od 2016. pa sve do danas nije prestao sa aktivnostima.

Pokretanjem investicijskih aktivnosti Intral BiH će nastaviti sa povećanjem operativnih i finansijskih aktivnosti koje se odnose na otvaranje novih dodatnih odjeljenja koji će biti predmet ugovaranja kako kod postojećih kupaca, tako i kod otvaranja novih kupaca koji su u razvojnom periodu  prošli i koji će biti predmet naših poslovnih aktivnosti”, kazao je za Akta.ba Alija Šehović, direktor ove kompanije.

Nova tržišta

Objasnio je da se u tom segmentu konkretno radi o kupcima koji su iz Sjedinjenih Američkih država, te pretpostavlja da će u zadnjem kvartalu tekuće godine biti aktuelno formiranje jednog odjeljenja koje treba da ima negdje oko 40 proizvodnih radnika.

Kada je u pitanju izvoz na područje SAD, istakao je da je to još uvijek u fazi pregovaranja i razvijanja, a radi se o specifičnoj vrsti obuće koja je namijenjena za uzak krug specijalnog načina nošenja, a što neće biti dostupno za široke mase.

“Dakle, radi se o posebnoj vrsti obuće koja ima namjeru za posebne i specijalne potrebe”, naveo je Šehović.

Istakao je da će povećati kapacitete i kod postojećih kupaca, kao što su dugogodišnji partneri Mephisto iz Francuske, Lorenz shoe grupa iz Austrije. Ricosta je novi kupac iz Njemačke, a sa kupcima iz Italije i Slovenije se također nastavlja trend rasta.

“Kada posmatramo ekonomske pokazatelje, trend rasta je konstanta, a odnosi se na prihodovnu stranu kao i na pokazatelje izvoza i uplaćenih direktnih i indirektnih poreza kao i parafiskalnih nameta. Geometrijski iskazano oni se kreće od 30 do 50 posto na godišnjem nivou”, kazao je Šehović.

  • Radnici i kooperanti

    Pored toga, Intral BiH pored postojećih kapaciteta i uposlenih 310 radnika, kontiunirano ima angažovano dodatnih između 450 i 500 radnika kod tri ili četiri različita kooperanata.

    “Naše poslovne aktivnosti koje ugovorimo kapacitetom ne možemo proizvesti, a i kada unaprijed pregovaramo sa kupcem, računamo na naše kooperante, tako da kontinuirano opslužujemo i radnike koji su u sklopu tih kooperantskih firmi”, kazao je Šehović, te objasnio da je kao rezultat poslovnih aktivnosti negdje oko 800 radnika indirektno zaposleno putem poslovnih aktivnosti koju provodi Intral BiH.

    Osvrnuo se i na to da je Intral BiH na bh. tržište uveo i respektabilnu kompaniju Boxmark koja je preuzela njihovih 250 radnika u Lukavcu.

    “Dakle, otvorili su firmu, kupili naš poslovno-profitni centar i sada ta firma broji negdje oko 500 radnika. Ako se osvrnemo retrospektivno, možemo vidjeti da je rezultat tih poslovnih aktivnosti oko 1300 i 1400 radnika koji će sigurno imati trend rasta obzirom da su najavljene investicije u kompaniji Boxmark, tako da imamo jedan respektabilan broj uposlenih i stalno angažovanih radnika na području Tuzlanskog kantona”, objasnio je Šehović. (Akta.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,