Petak, 17. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Historijska odluka: FED danas u 20 sati objavljuje šta će biti sa američkim dolarom

Preuzmite sliku

Osam godina nakon izbijanja finansijske krize, koja je globalno gospodarstvo gurnula u recesiju i prisilila američku središnju banku na labavljenje monetarne politike, održava se sastanak Federalnih rezervi na kojem se očekuje odluka o podizanju kamatnih stopa.

Odluka će biti objavljena danas u 20 sati, po našem vremenu, a analitičari očekuju da bi inicijalno podizanje kamata trebalo iznositi 25 baznih bodova.

Tržišta u pozitivnom raspoloženju očekuju ovu odluku, te su američke dionice bile u plusu oko 1 posto, prinosi na obveznice su porasli, a analitičari ocjenjuju da bi odluka o nepodizanju kamatnih stopa, u ovakvoj situaciji uznemirila tržišta.

Ako dođe do podizanja kamata, američka središnja banka bit će prva koja se odlučila na takav potez jer je u Europi, Japanu i Kini još uvijek na snazi labava monetarna politika kojom se pokušava potaknuti gospodarski rast.

Iako se očekuje podizanje kamatnih stopa u SAD-u, i njihova monetarna politika, s obzirom na visinu kamatnih stopa koje se očekuju, ostaje vrlo labava, a može se naslututi da će i daljnji potrezi FED-a biti vrlo oprezni.

Kako će današnja odluka utjecati na tečaj američkog dolara?

Što se tiče kretanja američkog dolara, prvo podizanje kamatnih stopa nakon dugo vremena bi u uobičajenoj situaciji trebalo biti iznimno pozitivno za vrijednost valute, ali s druge strane, postoji mogućnost da je ta odluka već ukalkulirana u trenutnu vrijednost američke valute.

Naime, u posljednjem izvješću o pozicijama velikih špekulanata sa američkog tržišta futures ugovora vidi se da je velika većina špekulanata već prodala eure i kupila dolare, a nedavni skok eura skoro da i nije utjecao za pozicioniranje.

Zbog toga je moguće da bez obzira na eventualnu odluku o podizanju kamatnih stopa dođe do paradoksalne situacije – privremenog slabljenja dolara, jer na tržištu nema novih kupaca koji bi mogli svojom kupnjom odmah ojačati američku valutu. Slična situacija bile je prije dva tjedna kada je euro naglo ojačao. iako je donesena odluka o dodatnom popuštanju monetarne politike. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,