Utorak, 14. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Grčka pred kolapsom: Iz banaka povučeno tri milijarde eura!

Preuzmite sliku

Grčke banke su pred kolapsom nakon što je jučerašnji sastanak ministara financija eurozone prošao bez dogovora.

Zbog ekonomske nesigurnosti i straha od uvođenja nove valute, Grci masovno povlače novac iz banaka.

“Ekstramna ekonomska neisgurnost u kombinaciji sa strahom od promjene valute potaknula je povlačenje novca neočekivanih razmjera, te je u samo četiri dana iz banaka otišlo oko tri milijarde eura”, kaže Nicholas Economides, profesor ekonomije sa Sveučilišta u New Yorku.

Pesimističan je i predsjednik Eurogrupe i nizozemski ministar financija Jeroen Dijsselbloem, koji je na pitanje može li zamisliti da Grčka napusti euro odgovorio: “Kako sada stvari stoje, idemo u tom smjeru.”

Europska središnja banka održat će danas izvanredni sastanak na kojem će biti razmotren zahtjev grčke središnje banke za povećanje pomoći kojom bi se održala likvidnost bankovnog sustava, doznaje Bloomberg iz neimenovanih izvora.

Ako napuste euro slijedi snažan pad privrede.

Prema prognozama ekonomista Saxo Banke nakon napuštanja monetarne unije, Grčka bi mogla uvesti monetarnu devaluaciju između 50 i 70 posto te bi uslijedila teška recesija. Nakon sličnih događaja, Argentina je imala recesiju od 11 posto i izvjesno je očekivati slične brojke i u Grčkoj.

“Suprotno razmišljanjima podržavatelja Grexita, monetarna devaluacija je samo iluzija i neće omogućiti poboljšanje konkurentnosti. Devaluacija bi eventualno bila učinkovita da slika grčkog dugovanja nije zasnovana na deficitu. Uvoz je primjerice tri puta veći od izvoza. U tom kontekstu, devaluacija je samo simbol umiruće ekonomije i samo može dovesti do humanitarne krize koju nismo svjedočili još od 1945. godine u Evropi”, smatraju u Saxo Banci.

Problem je i što sudeći prema anketama – Grci nisu skloni prihvaćanju nove valute. Najgori scenarij dugoročno je sigurno situacija s većim brojem valuta u opticaju, a što je također moguća situacija s obzirom da je oko 100 milijardi eura povučeno iz banaka od kraja 2009. i stanovnici ih drže ‘u čarapama’. Isto kao i u Argentini ili Venecueli, moglo bi se razviti crno tržište valuta. Grci će se sigurno prikloniti euru kao jakoj valuti i nastojat će što manje posjedovati hipotetsku novu valutu, što će opet dovesti do ‘eurizacije’ privrede, procjenjuje Saxo Banka. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,