Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Gordana Bulić: Skuplje gorivo ne bi smjelo dovesti do povećanja cijena proizvoda u BiH

Preuzmite sliku

Popularno

Ne postoje razlozi zbog kojih bi u Bosni i Hercegovini došlo do povećanja cijena proizvoda, kazala je u razgovoru za Tuzlanski.ba predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača Tuzlanskog kantona (TK) Gordana Bulić.

Građani naše zemlje će od 1. februara plaćati skuplje gorivo, s obzirom da taj dan stupa na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH.

“Ispipavanje terena”

Shodno tome, već izvjestan period se u javnosti najavljuje i povećanje cijena namirnica, a Bulić je ovakav potez ocijenila kao “ispipavanje terena”, naglasivši da do poskupljenja ne bi trebalo doći jer je neopravdano.

  • “Većina onih koji planiraju povećati cijene vode se uvođenjem akciza na gorivo i time da će to automatski dovesti do povećanih troškova u proizvodnji i prometu u kojima naftni derivati predstavljaju značajnu tačku. Sve je to tačno, cijena koštanja će biti nešto veća, međutim cijena goriva nije dostigla onaj nivo koji je imala prije dvije, tri godine. Ono je tada po litri koštalo preko 2,5 KM, a kada je cijena na svjetskom tržištu spala, niko cijene proizvoda nije snižavao”, istakla je Bulić.

    S obzirom na to da cijene proizvoda nisu snižene, proizvođači, distributeri i trgovci u protekom periodu ostvarili su određene profite koji se nalaze u rezervama, tako da sada, smatra Bulić, povećanje cijena proizvoda nije realno.

    Inače, izmijenjeni Zakon o akcizama stupanjem na snagu sa sobom nosi i skuplju taksu za puteve i autoputeve na tečni naftni gas u iznosu od 0,15 KM po kilogramu za puteve i 0,25 KM po kilograma za autoputeve.

    To znači da će i ovaj energent poskupjeti za 0,40 KM po kilogramu bez PDV-a. Tako će plin umjesto 0,80 KM po kilogramu koštati 1,20 KM, što predstavlja dodatni udar za džepove bh. građana.

    Slobodno formiranje cijena u BiH

    S druge strane, prihvativši direktive Evropske unije naša zemlja prodavačima je omogućala slobodno formiranje cijena.

    “Mi imamo slobodno formiranje cijena, kao i konkurenciju. Možda se to nekome čini da nije dobro, ali ja sam suprotnog mišljenja. Ako imate više ponuđača za isti proizvod, onda će se potrošači lagano preseliti kod onoga koji ima povoljniju cijenu i bolji kvalitet. Samim tim i oni proizvođači, trgovci i distributeri koji su precijenili svoje proizvode, da bi ih prodali moraju sniziti cijenu te se pozicionirati na realnu ljestivicu”, navela je predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača TK.

    Uz slobodno formiranje cijena, u BiH trenutno preovladava i veoma konkurentno tržište koje ide na ruku potrošačima.

    “Sada je problem možda konkurentnost domaćih proizvoda koji nažalost zbog obima ekonomije i neproduktivnosti mogu biti malo skuplji nego uvozni koji se proizvode u milionskim serijama. To je u određenoj mjeri dobro za domaću proizvodnju koja može imati orjentir u smislu da vidi kako treba da proizvodi da bi bila konkurentna, odnosno proizvela određeni kvalitet po cijeni koja se nudi na regionalnom i širem području”, zaključila je Bulić. (A.K. | Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje