Petak, 17. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Euro prvi puta nakon sedam mjeseci skliznuo ispod 1,06 dolara

Preuzmite sliku

Na svjetskim valutnim tržištima tečaj eura zaronio je prošloge sedmice, po prvi puta nakon sedam mjeseci, ispod visine od 1,06 dolara jer je sve vjerovatnije da će Fed u decembru povećati kamate, a ECB uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Tečaj eura prema američkoj valuti pao je prošloge sedmice 0,5 posto, na 1,0590 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena dolara ostala je na sedmičnoj razini nepromijenjena, na 122,80 jena.

Euro je, pak, oslabio prema ‘japancu’, za 0,5 posto, na 130,05 jena.

Američka valuta ojačala je nakon niza novih izvješća koja su potvrdila da najveće svjetsko gospodarstvo stabilno raste, pa je sve vjerovatnije da će središnja banka Fed u prosincu povećati ključne kamatne stope, po prvi puta od 2006. godine.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, dosegnuo je polovicom sedmice na 100,17 bodova, najvišu visinu u osam i pol mjeseci.

S druge strane, euro je bio pod pritiscima jer se iduće sedmice na sjednici Europske središnje banke (ECB) očekuje najava dodatnog popuštanja monetarne politike.

Tečaj eura skliznuo je stoga ispod razine od 1,06 dolara.

“Ako pogledate trgovanje posljednjih dana, očito je da su ECB-ovi potezi već uračunati. Očekujem da će središnja banka produžiti program kupovine imovine i sniziti kamatne stope, no najvažnije je to što signaliziraju da nove mjere slijede. Teško je očekivati da će gospodarski pokazatelji objavljeni u međuvremenu imati većeg utjecaja na tržišta”, kazao je Lutz Karpowitz, valutni analitičar u Commerzbanku.

(Tuzlanski.ba/Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: