Subota, 15. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Euro može doživjeti sudbinu franka?!

Preuzmite sliku

Uzimanje kredita vezanih za stranu valutu uvijek nosi manju ili veću dozu rizika, koje korisnik kredita mora biti svjestan, a niko sa sigurnošću ne može garantovati da se euru, koji prolazi kroz turbulentan period, neće desiti ista sudbina kao i švicarskom franku!

Ekonomski analitičari ističu da je dugoročno prognoziranje kretanja eura izuzetno nezahvalno, ali tvrde i da bar u skorije vrijeme, nema mjesta za paniku.

Stručnjaci naglašavaju i da je zbog nestabilnosti stranih valuta uvijek dobro imati na umu jedno od osnovnih pravila ekonomije o isplativosti uzimanja kredita u domaćoj valuti!

  • euro-dolari
  • Predviđanja

    Makroekonomski analitičar Duljko Hasić objašnjava za Press da građani i privredni subjekti nedovoljno vode računa o klauzulama prilikom uzimanja kredita, a navodi i da je svako vezivanje za stranu valutu “finansijska avantura”.

    ”Sve što je u ugovoru mimo domaće valute, predstavlja avanturu, pa čak i ako se radi o eurima. Milijarde su ubrizgane u finansijske tokove EU da bi se ta valuta spasla, ali ne bih da detaljno komentarišem šta to konkretno sve može donijeti evropskoj ekonomiji. Sve je moguće, pa i to da euro doživi sudbinu švajcarskog franka”, istakao je Hasić.

    On napominje da će se u konstalacijama valuta na svjetskom nivou dešavati promjene, a što se već vidi u odnosu američkog dolara i eura, te dolara i jena, s obzirom na to da kineska ekonomija preuzima primat u svijetu.

    ”Sve su to odnosi koji su dinamični i dugoročno teško predvidivi. Naša domaća valuta nije izuzetak iz tih kretanja”, kazao je Hasić.

    On ističe i da je njegov savjet građanima da budu oprezniji prilikom ugovaranja kreditnih aranžmana, te da se uvijek prije odluče za one u domaćoj valuti.

    ”Daleko je bolje vezivati svoju sudbinu i otplatu kredita za domaću valutu, nego za švicarski franak, jen, rublju ili neku drugu valutu”, dodao je Hasić.

  • euro-franak345
  • Prevelik mehanizam

    Ekonomista Zoran Pavlović je, međutim, prilično siguran da se euru ne može desiti isto što i “švicarcu”.

    ”Ne vjerujem da euro može doživijeti istu sudbinu kao i franak. Švicarska je mala zemlja i usamljeno ostrvo u Evropskoj uniji. U EU je 19 zemalja koje imaju samo tu valutu, a na to treba dodati i Crnu Goru, kao dvadesetu. To je prevelik mehanizam da bi se moglo, uslovno da kažem, igrati”, istakao je Pavlović.

    Međutim, ekonomisti se slažu da je i švicarski franak, sve do 2010. godine, “krasila stabilnost”, odnosno da je važio za najstabilniji i bio na listi konvertibilnih valuta.

    To je i bio jedan od osnovnih razloga zbog čega su se građani u tolikom broju odlučivali da uzimaju kredite upravo sa ovom valutnom klauzulom, jer niko nije mogao ni da nasluti probleme koji će nastati, a čije posljedice u ogromnoj meri sada osjećaju dužnici.

    Jačanje dolara

    Svjetske berze prognoziraju da će ove godine Evropska centralna banka pokrenuti masovni program ubrizgavanja novca u finansijski sistem s ciljem podizanja stope inflacije i povećanja ekonomske aktivnosti u evrozoni, kao i da se može očekivati nastavak jačanja dolara u odnosu na euro.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,