Srijeda, 26. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ekonomski rast i novo zapošljavanje će u 2015. godini biti prioritet Vlade TK

Preuzmite sliku

Vlada TK utvrdila je nacrt Programa rada Vlade za 2015.godinu. Ekonomski rast i novo zapošljavanje će i u 2015. godini biti prioritet Vlade Tuzlanskog kantona.

U cilju ostvarenja strateškog cilja koji se odnosi na osiguranje finansijske konsolidacije i rješavanje pitanja radnog staža zaposlenika privrednih društava iz resorne nadležnosti, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva će u 2015. pratiti realizaciju finansijske konsolidacije privrednih društava koja mogu ući u proces te sa Vladom Tuzlanskog kantona obezbjediti neophodnu finansijsku i stručnu podršku.

Resorno ministarstvo će nastaviti aktivnosti na povezivanju radnog staža zaposlenicima privrednih društava sa većinskim državnim kapitalom koji su stekli uslove za penzionisanje, zaposlenicima koji su dio radnog staža proveli u privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom, a uslove za penzionisanje stekli u drugim privrednim društvima te zbrinjavanju zaposlenika koji će se u procesu finansijske konsolidacije pojaviti kao tehnološki višak.

U 2015. godini planiran je završetak treće faze sanacije brane jezera Modrac i realizacija pripremnih aktivnosti četvrte faze sanacionih radova, za što su sredstva planirana u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2014. godinu, a radovi su ugovoreni u novembru 2014. godine.

Ministarstvo pravosuđa i uprave će i dalje provoditi aktivnosti na osiguranju pretpostavki za nastavak projekta rekonstrukcije objekta Doma armije za potrebe Općinskog suda u Tuzli koji se provodi uz finansijsku pomoć Europske Unije u okviru IPA 2012/2013.

U oblasti zaštite okolice i prirode, u 2015. godini, planirano je donošenje Zakona o zaštiti od buke, odluke o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za raspodjelu namjenskih sredstava iz ekoloških naknada za 2015. godinu i Programa raspodjele namjenskih sredstava resornog Ministarstva za 2015. godinu kako bi se zakonska regulativa uskladila sa federalnim propisima, te unaprijedio sistem praćenja kvaliteta okoliša i pružila finansijska podrška za realizaciju projekata iz oblasti zaštite okolice.

U istoj oblasti, je pored ostalih aktivnosti, planirano donošenje Kantonalnog plana zaštite okoliša Tuzlanskog kantona 2015.-2020. godine i Kantonalnog plana upravljanja otpadom Tuzlanskog kantona 2015.-2020. godine radi unapređenja i očuvanja kvaliteta okoliša, te planskog pristupa problemu zbrinjavanja i upravljanja otpadom.

Poseban program u 2015. godini biti će posvećen poticanju osnivanja novih starih i tradicionalnih zanata.

Za 2015. godinu planiran je i početak realizacije projekta Regionalni Cargo centar sa Airparkom, proglašenim od strateškog interesa za Tuzlanski kanton od strane Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona. Cilj je da Tuzlanski aerodrom postane jedan od vodećih u regionu za prijevoz, prihvat i daljnju distribuciju tereta. Ovim će se otvoriti put ka razvoju intermodularnog saobraćaja, kao i ekonomskom razvoju šire regije.

Jedna od aktivnosti Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak u 2015. godini je realizacija programa raspodjele sredstava jednokratne novčane pomoći za oko 7.000 osoba i porodica koje se nađu privremeno u stanju socijalne potrebe, raspodjelu sredstava za materijalno zbrinjavanje oko 11.000 osoba i porodica u stanju socijalne potrebe, raspodjelu sredstava za subvenciju prijevoza djece, učenika i studenata i raspodjelu sredstava prevencije ovisnosti o drogama, saopšteno je iz Vlade TK.

(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,