Utorak, 2. Jula 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dolar oslabio prema euru

Preuzmite sliku

Na valutnim tržištima prošle sedmice tečaj dolara prema japanskoj valuti dosegnuo je novi najviši nivo u gotovo 40 godina, dok je prema euru pao.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, iznosio je na kraju sedmice gotovo isto kao i sedmicu prije, 105.85 bodova.

Pritom je vrijednost dolara prema evropskoj valuti pala 0.2 posto, pa je cijena eura dosegnula 1.0713 dolara.

No tečaj dolara porastao je prema japanskoj valuti, za 0.65 posto, na 160.85 jena.

Polovinom sedmice cijena dolara dosegnula je i 161.27 jena, najvišo nivo od 1986. godine.

Zbog toga japanske financijske vlasti upozoravaju kako bi mogle intervenirati u slučaju prekomjernog slabljenja jena.

Tečaj eura prema japanskoj valuti dosegnuo je, pak, najviši nivo u povijesti, 172.38 jena.

U fokusu ulagača podaci o inflaciji

U fokusu ulagača bili su prošle sedmice podaci o inflaciji. Ulagače je iznenadio rast inflacije u nekoliko zemalja, među ostalim u Australiji i Kanadi.

Na tržištima se duže vrijeme smatralo da je ciklus povećanja kamata u svijetu završen i da slijedi popuštanje monetarne politike. No, rast inflacije u Australiji i poruka iz tamošnje središnje banke da se na prošloj sjednici razgovaralo o povećanju kamata izazvali su špekulacije o daljnjem zaoštravanju monetarne politike.

S najviše nestrpljenja čekalo se izvješće o inflaciji u SAD-u. U petak objavljeni podaci pokazali su da su cijene na mjesečnoj razini porasle 0.1 posto, a na godišnjoj 2.6 posto.

To je nešto niža inflacija nego mjesec dana prije, no to nije osjetnije utjecalo na očekivanja u vezi kamatnih stopa američke središnje banke.

Čelnici Feda već duže vrijeme poručuju da je inflacija i dalje osjetno iznad ciljanog nivoa od oko 2 posto i procjenjuju da je do kraja godine moguće jedno smanjenje kamata.

Na tržištu se, pak, špekulira da će Fed do kraja godine u dva navrata smanjiti kamate, počevši od septembra.

Kako će Fed kamate smanjiti kasnije nego što se početkom godine očekivalo, dok je Evropska središnja banka već započela ciklus popuštanja monetarne politike, dolar je u odnosu na euro u drugom tromjesečju ojačao 0.7 posto.

U odnosu na japansku valutu, tečaj dolara skočio je, pak, u proteklom kvartalu gotovo 6 posto. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje