Srijeda, 15. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dita: Agoniji nikad kraja, međutim, pravda konačno ”kuca na vrata” (VIDEO)

Preuzmite sliku

Skupština Tuzlanskog kantona na jučerašnjoj hitnoj sjednici ponovo je razmatrala postupak revitalizacije Dite, za koju je prije 3 mjeseca već donijela odluke, koje Vlada TK još nije realizovala.

  • bahrija
  • U predloženi dnevni red Skupštine TK primljena je k znanju Informacija Vlade TK o hronologiji aktivnosti revitalizacije privrednog društva „Dita“ dd Tuzla.

    Iako su Ured za zakonodavstvo, Kantonalno pravobranilaštvo i Ministarstvo finansija TK na Vanrednoj sjednici Vlade TK saopštili da postupak u procesu revitalizacije „Dite“ nije zakonit, te da mora proći određene izmjene, premijer TK je danas poslanicima u Skupštini TK izložio hronologiju Programa revitalizacije ovog privrednog društva. Poslanici su dali podršku Vladi u nastavku aktivnosti vezanih za dioničko društvo „Dita“ Tuzla.

    „Mi smo uvažili njihove stavove, Zaključkom Vlade obavezali ministarstvo industrije i energetike da ispoštuje sve te stavove na koje su oni ukazali i da ponovo te ugovore uputi na očitovanje” – kazao je Bahrija Umihanić, premijer TK.

    Premijer tvrdi da želi da se procedura u slučaju „Dite“ dovede do kraja, ali u okviru zakonom dopuštenih mogućnosti. Pogrešan odabir modela privatizacije primijenjen na slučaju „Dita“, kako tvrdi premijer, narušio je dostojanstvo radnika. Isti oni koji svake srijede protestuju ispred pravosudnih institucija TK, nisu optimistični i spremni su na primjenu radikalnih mjera.

  • dzevad-mehmedovic
  • „Nema revitalizacije, ima naš zaključak zbora. Mi predajemo, pošto držimo fabriku, ključevi su kod nas i od skladišta i od vozila i od svega. Dobijaju i zemljište i fabriku kada uvežu nama staž i naše plate. Neće tako, neka razmišljaju šta će se dogoditi. Ja ih samo upozoravam, ljude sam držao pod kontrolom“, dodaje Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata radnika „Dita“ dd Tuzla.

    Jučer u 13:00 sati počelo je suđenje prvoj Upravi koja je predala vlasništvo „Dite“ Lori. Dževad Mehmedović predsjednik sindikata Dite je za Tuzlanski.ba kazao da je ročište dobro prošlo, pravda je spora ali ipak dostižna.

    ”Ja sam optimističan po tom pitanju i očekujem da bi svi krivci za propast Dite vrlo brzo mogli biti iza rešetaka na iznenađenje svih, to je jedina lijepa vijest za nas nakon dugo vremena”, kazao je Mehmedović, piše Tuzlanski.ba.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,