Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Da li znate koliko dugo trebate čuvati plaćene račune? Iznenadit ćete se

Preuzmite sliku

Uplatnice i potvrde o plaćanjima morate čuvati i duže nego što mislite, tako da je vrijeme da pripremite debeli fascikl u koji ćete sve to spremati.

Jeste li se ikada našli u situaciji da vam je došla opomena za neplaćanje računa, a vi ste sigurni da ste ga uplatili? U međuvremenu ste naravno račun bacili, a odrezak niste sačuvali te nemate dokaza da je plaćanje stvarno izvršeno? Kako bi izbjegli ovakve neugodne situacije potrebno je jedno vrijeme čuvati potvrde o plaćanju računa, prenosi portal zgradonačelnik.hr.

Većina nas u današnje vrijeme svoje račune plaća putem Internet bankarstva, na kojem možemo pronaći izvode računa koje smo platili, ali treba znati kada je račun plaćen da bi mogli pronaći i taj dokaz. Stoga, na uplatnice koje ste dobili jednostavno napišite datum plaćanja i spremite ih u slučaju da vam zatrebaju.

Svima nam se prilikom plaćanja računa znaju potkrasti i greške, poput krivo utipkanog broja. Ako se to dogodi, firma kojoj plaćate račun neće imati provedeno vaše plaćanje i mogla bi vam poslati opomenu. Zbog toga je, također važno sačuvati uplatnice koje vam dolaze kako bi vidjeli gdje je nastala greška i dostavili dokaz o plaćanju.

 • Jednu godinu

  Električna i toplotna energija
  Plin
  Voda
  Dimnjačarske usluge
  Telefon, Internet i mobitel
  Čistoća
  Pošta, telegraf i telefon za upotrebu telefona i poštanskih pretinaca te druge njihove tražbine koje se naplaćuju u tromjesečnim ili kraćim rokovima

  Tri godine

  Komunalna naknada
  Dopunsko zdravstveno osiguranje
  Najamnina
  Naknada štete

  Pet godina

  Kazne za parking
  Ugovori o životnom osiguranju

  Šest godina

  Porezna obveza

  Deset godina

  Obveza nastala pravomoćnom sudskom odlukom ili odlukom drugog nadležnog tijela

  Ipak, stručnjaci i finansijski savjetnici preporučaju da se računi čuvaju i duže od navedenih rokova jer firme često znaju pokrenuti proces pljenidbe nakon isteka nekog od roka. Zato, najbolje je nabaviti debeli fascikl i račune čuvati deset godina jer nakon tog vremena nastupa zastara.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,