Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Cijene nafte prošle sedmice pale

Preuzmite sliku

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice skliznula 0,5 posto, na 78,29 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,1 posto, na 72,68 dolara.

Na početku prošle sedmice cijene su osjetno pale jer je Saudijska Arabija iznenadila tržišta spuštanjem cijene azijskim kupcima na najniži nivo u nešto više od dvije godine.

Analitičari nagađaju da Rijad nastoji sačuvati tržišni udio nakon spora sa skupinom zemalja u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) oko smanjivanja proizvodnje kvota.

Angola je krajem prošle godine istupila iz OPEC-a i povećala proizvodnju, uz bok Nigeriji i Iraku, pokazalo je istraživanje Reutersa.

U prva tri mjeseca 2024. Saudijska Arabija i Rusija odlučile su smanjivati opskrbu za dodatnih oko 700 hiljada barela dnevno kako bi je prilagodile smanjenoj potražnji zbog usporavanja gospodarskog rasta i tako stabilizirale cijene.

– Kada bismo se usredotočili samo na fundamente, uključujući veće zalihe, veću proizvodnju OPEC-a i proizvođača izvan OPEC-a te nižu saudijsku prodajnu cijenu nego što se očekivalo, zaključili bismo da cijene mogu samo padati – kaže Tony Sycamore iz IG-a, prenosi SEEbiz.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,