Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Cijene nafte porasle zbog najava novih smanjenja proizvodnje

Preuzmite sliku

Cijene nafte su porasle u srijedu u ranoj trgovini na azijskim berzama nakon što su i na prethodnom trgovanju porasle više od jedan posto, jer su tržišta zabrinuta zbog smanjenja ponude nakon što su Saudijska Arabija i Rusija produžile svoja dobrovoljna smanjenja proizvodnje do kraja godine.

Terminski ugovori na naftu Brent porasli su za 14 centi na 90,18 dolara po barelu, dok su oni na američku naftu West Texas Intermediate (WTI) porasli za 12 centi na 86,81 dolara po barelu.

Investitori su očekivali da će Saudijska Arabija i Rusija produžiti dobrovoljna smanjenja proizvodnje do oktobra, ali je tromjesečno produženje bilo neočekivano.

Saudijska Arabija će produžiti smanjenje proizvodnje nafte od milion barela dnevno za još tri mjeseca do kraja decembra 2023., objavila je u utorak državna novinska agencija SPA, pozivajući se na zvaničnika ministarstva energetike.

Rusija je produžila svoju odluku o smanjenju izvoza nafte za 300.000 barela dnevno do kraja ove godine, rekao je potpredsjednik Vlade Aleksandar Novak u izjavi u utorak, javlja Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,