Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Budućnost je u prirodnom gasu: GIPS Tuzla do sada nabavio 30 CNG autobusa (FOTO)

Preuzmite sliku

Iz godine u godine Grad Tuzla s okolinom postaje sredina sa najzagađenijim zrakom u regiji. Upoznati s ovim problemom, a prateći evropske trendove u razvoju gradskog prevoza stanovništva, GIPS je odlučio trenutni vozni park da zamjeni autobusima na CNG pogon.

CNG autobusi umjesto dizel goriva koriste prirodni zemni gas i imaju znatno nižu emisiju štetnih gasova za razliku od njihovih prethodnika, što ih čini ekološki prihvatljivim. Upravo ovakva vozila su Gradu Tuzla od velikog značaja, obzirom na mnogobrojne zagađivače u industrijskoj zoni ovog grada. Snabdijevanje sirovom naftom, zbog velikog broja vozila, postaje nedovoljno dok su zalihe prirodnog plina sve veće. Velika razlika u cijeni između ova dva izvora energije još je jedan razlog zašto prirodni plin postaje najbrže rastuća alternativa dizelu i benzinu. Niža cijena zemnog gasa u odnosu na dizel, ove autobuse čini i ekonomski prihvatljivijim.

Nakon što je, prošle godine, uvežen i stavljen u funkciju prvi CNG autobus, nabavka novih autobusa logičan je nastavak ovog projekta. GIPS Tuzla  do sada je nabavio 30 CNG autobusa.

Cilj Gradskog i prigradskog saobraćaja Tuzla je da svojim poslovanjem bude u korak sa evropskim načinom odvijanja javnog saobraćaja, gdje CNG autobusi u potpunosti zamjenjuju one koji imaju pogonski motor na dizel. Osim što pridonosi boljoj, ekološki prihvatljivoj Tuzli, GIPS ujedno smanjuje prosječnu starost autobusa i putnicima omogućava bolji komfor.

GIPS je krenuo i sa izgradnjom punionice prirodnog plina na lokaciji sjedišta svoje uprave. Punionica će prvenstveno služiti kao punionica za autobuse ovog društva, a vjerovatno u narednom periodu i za građanstvo. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,