Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Branko Petrović: “Biznis je maraton koji nema teritorijalnog, a ni vremenskog ograničenja”

Preuzmite sliku

Popularno

Branko Petrović je osmislio i pokrenuo platformu Educor, prilagođenu formalnom i neformalnom online obrazovanju.

Kreirana je namjenski sa ciljem da olakša edukaciju u periodu izolacije usljed pandemije koronavirusa. Značaj platforme Educor prepoznala je MF banka kroz konkurs „Neka ideje zažive“, pruživši Branku nefinansijsku, ali i finansijsku podršku od 10.000 KM bespovratnog granta.

MF banka nastavlja sa dobrom praksom i ove godine te kroz program MF mentor besplatno nudi edukacije svojim klijentima koji žele da pokrenu ili unaprijede poslovanje.

– Koliko je potrebno hrabrosti da jedna mlada osoba danas započne lični biznis? Sa kojim ste se Vi poteškoćama susretali?

Branko: Mnogo. Nažalost živimo u zemlji koja je od samog postojanja u tranziciji, sa loše uređenim poslovnim okruženjem koje se odnosi u najvećoj mjeri na obavezne dadžbine prema državi, kao i lošim poslovnim prilikama i uslovima, od kojih bih istakao nizak ekonomski standard, tj. platežnu moć, kako fizičkih tako i pravnih lica.

– Da li imate povratne informacije od strane korisnika platforme? Koliko su oni zadovoljni?

Branko: Slobodno mogu reći da su svi korisnici izrazili veliko zadovoljstvo korišćenjem Educor platforme, koja im je pored veće vidljivosti (prisustva) omogućila da dobiju veća sponzorstva, pa čak nekima i da uštede novac tako što će premjestiti tradicionalno okupljanje na online, radi slušanja i praćenja nekog njihovog, najčešće edukativnog, događaja.

– Da li se može očekivati da iskoračite na šire tržište Vašom idejom, nakon što ste dobili početnu podršku MF banke?

Branko: Upravo to je u planu zajedno sa daljim razvojem platforme koja će sigurno omogućiti mnogo više i ponuditi konkurentnije rješenje od drugih, sličnih platformi.

– Kako ocjenjujete nefinansijsku, tj edukativnu podršku MF banke? Koje su vam informacije najviše pomogle da unaprijedite ideju?

Branko: MF banka je pružila zaista podršku na visokom nivou u raznim segmentima, ali konkretno mom poslovanju je pomoglo savjetovanje u oblasti finansija, budući da lično nisam ekonomista. Sa nekim pojmovima sam se i prvi put susreo, ali lako savladao zahvaljujući MF banci.

– Po vašem mišljenju, zbog čega se baš Vaša ideja izdvojila na konkursu MF banke?

Branko: Mislim da je u pitanju inovativnost proizvoda, budući da prema mom istraživanju koje sam tada radio, nije bilo sličnog rješenja na našem tržištu, što mi je omogućilo da platforma bude i pionir u profesionalnom live streaming-u na našem trštu, sa mogućnošću prilagođavanja različitim zahtjevima.

– S obzirom na to da ste od početne ideje došli do ove tačke, koji biste savjet drugim mladim ljudima dali kako bi se i oni osnažili te započeli poslovanje?

Branko: Upornost. Biznis je maraton koji nema teritorijalnog a ni vremenskog ograničenja, i dok god trčimo, hodamo ili pužemo mi pobjeđujemo, gubimo samo onda kada stanemo.

Prijave za program MF mentor su u toku, a aplicirati možete putem email adrese: infoelearning@mfbanka.com.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje