Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

“Agrokor” sutra završava kupovinu “Merkatora”

Preuzmite sliku

Hrvatska prehrambena grupacija Agrokor privodi kraju preuzimanje 53 odsto akcija slovenačkog trgovinskog lanca Merkator, budući da je konzorcijum prodavaca deonica Merkatora saopštio da bi transakcija trebalo da bude okončana sutra.

„Agrokor je, kao i konzorcij prodavatelja, potvrdio da su svi uvijeti za realizaciju Ugovora ispunjeni i, sukladno tome, krenulo se u proceduru zatvaranja transakcije koja se očekuje tokom narednih dana”, rečeno je Tanjugu u Agrokoru, na pitanje o Merkatoru.

Hrvatski Agrokor, čija je ponuda za kupovinu udjela u Merkatoru prihvaćena još u junu prošle godine, ali koji je nakon toga morao da obezbjedi dovoljna sredstva, moraće da za pomenute akcije plati 550 miliona eura, prenosi slovenačka novinska agencija STA.

I kupac i prodavci su saglasni u vezi sa tim da transakcija bude okončana sutra“, navodi se u saopštenju slovenačke kompanije Pivovarne Laško, koja prodaje svoj udio u Merkatoru.

Najnovije saopštenje dolazi četiri mjeseca nakon što je Agrokor sa konzorcijumom prodavaca preradio kupoprodajni ugovor i dogovorio niže cene akcija, odnosno 86 eura po akciji, umesto prethodno ponuđenih 120 eura.

Pored toga, Agrokor će dokapitalizovati Merkator sa 225 miliona eura, od čega će 200 miliona eura otići na otplatu duga, a 25 miliona eura za operativni kapital.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje