Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Agent za nekretnine: Cijene neće padati jer se ništa ne gradi

Preuzmite sliku

U svijetu je primjetan osjetan pad cijena nekretnina, dok je potpuno suprotan slučaj s Bosnom i Hercegovinom, a posebno se to odnosi na tri najveća grada u zemlji.

Naime, u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru cijene nekretnina, posebno stanova i kuća, i dalje su izuzetno visoke, a sve kao posljedica inflacije.

Gotovo sva predviđanja govore da bi se u narednih pola godine drastično mogle smanjiti cijene nekretnina, međutim prema sagovornicima UNA TV za BiH to nije slučaj.

Spaho Ljajić, agent za nekretnine je u razgovoru za UNU kazao da je glavni grad BiH izuzetno interesantan grad za kupovinu, posebno stanova.

– Cijene su različite, a najskuplje je u samom centru, gdje one iznose 7.000 ili 8.000 maraka. Van centra grada cijene su nešto povoljnije, pa se do 3.500 maraka može naći stan u perifernim dijelovima Sarajeva, govori Ljajić.

Sagovornik ističe da u svijetu opada cijena nekretnina, ali da se u BiH to ne može očekivati.

– Kod nas nešto tako nije za očekivati, bar u nekom narednom periodu, možda stagnacija, ali pad cijena ne. Posebno ne u Sarajevu, jer se izuzetno malo gradi, skoro nimalo. Imamo jedno gradilište u Starom Gradu, u Novom Sarajevu skoro ništa, u Centru imamo gradilište na Šipu, u Novom Gradu imamo malo, isto kao i na Ilidži, uglavnom to je nedovoljno za ovako ozbiljan grad. Cijene bi pale kada bi se gradilo. Pogledajte samo u Istočnom Sarajevu, tamo se gradi i tamo možete naći stan za 2.200 do 2.400 maraka po kvadratnom metru, ističe sagovornik.

Kada su u pitanju cijene nekretnina u Banjaluci i Mostaru, sagovornik govori da je grad na Vrbasu prilično skup.

– Tamo se cijene stanova kreću po 5.000 maraka, dok je Mostar nešto malo povoljniji. Treba naglasiti da je također sve veća potražnja za iznajmljivanjem stanova. Treba znati da se u Beogradu garsonjere izdaju po 500 ili 600 eura. Mnogi danas rade od kuće, tako da im stan dođe kao posao, kancelarija i mjesto gdje žive, zaključuje Ljajić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,