Četvrtak, 27. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Admir Čavalić za Tuzlanski.ba: Ovo je šok za energetski sistem, berze bilježe rast cijena električne energije

Preuzmite sliku

Nakon raspada elektroenergetskog sistema u BiH, ali i zemljama regiona kao što su Hrvatska, Crna Gora, Srbija i Albanija, struja se postepeno vraća u domaćinstva u brojnim gradovima.

Da li će i koliku štetu pretrpjeti ekonomski sektor, kao i Elektroprivreda koja treba nabavljati energiju, za Tuzlanski.ba govorio je ekonomski analitičar Admir Čavalić. 

Vezano | Direktor Termoelektrane Tuzla za Tuzlanski.ba: Oba bloka su ispala, ali ništa nije do nas 

Čavalića smo pitali koliko se jedan ovakav nestanak električne energije, a koji je dosada nezabilježen, reflektuje na troškove poslovanja.

U ovoj vanrednoj situaciji zapravo imamo dvije vrste troškova koje su se pojavile, kaže naš sagovornik.

“Prvi su direktni troškovi koji se vežu za poslovanje pojedinačnih kompanija i čitavih industrija, u smislu da je moguće došlo do prekida proizvodnje, kao i do zaustavljanja ključnih aparata. Dakle tu su određeni troškovi koji se ne mogu nadoknaditi. Pojedine kompanije ipak imaju rezervne sisteme, u smislu agregata i slično, odnosno, nisu se zaustavili ti operativni procesi”, objašnjava.

Povećanje cijena električne energije na berzama

Naš sagovornik u nastavku ističe kako su upravo berze najbolji pokazatelj gdje se kroz indirektne troškove vidi koliko će današnji nestanak električne energije uticati i na poslovanje elektroprivrede.

“Indirektni troškovi se dešavaju na berzama, dakle odnose se na rast cijena električne energije. Taj rast upravo registruje mađarska berza. Brzo se berzanski igrači usaglase, u smislu da se prati tržišni trend i brzo se osjeti činjenica da je sada izuzetna potražnja za električnom energijom, uslijed ovog pada nezabilježenog za tri države; Crna Gora, Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Taj indirektni trošak utiče i na buduće poslovanje elektroprivreda koje moraju nabavljati energiju, a samim time i na privredna društva koje će možda biti potencijalni kupci energije”, ističe Čavalić.

Dodaje kako je sve ovo “šok za energetski sistem ove tri zemlje i vjerovatno će se reflketovati na poslovanje.”

“Pitanje je koliko ovo košta elektroprivredu, odnosno koliko je nastalo troškova zbog pada čitavog sistema i troškova zbog pokretanja istoga”, zaključuje Čavalić.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Albanije, bez električne energije bile su oko sat vremena, što je prouzrokovalo zabrinutost građana.

“Utvrđuju se okolnosti ispada dijela Elektroenergetskog sistema (EES) BiH, koji se dogodio danas u 12:25 sati, a prema prvim informacijama, došao je zbog problema u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenja ključnih 400kV interkonektivnih vodova”, saopštili su iz Nezavisnog operatora sistema (NOS) BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje