Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zvornik: Oštetili banku za 504.000 KM

Preuzmite sliku

Protiv dvojice Zvorničana podnesen je izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini zbog sumnje da su oštetili banku za 503.817 KM nevraćenog kredita, saopšteno je iz Policijske uprave Zvornik.

Muškarac čiji su inicijali P.S. osumnjičen je da je počinio krivično djelo oštećenje povjerilaca, a D.M. krivično djelo obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti.

P.S. je osumnjičen da je u svojstvu odgovornog lica u jednom preduzeću iz Zvornika u martu 2018. godine, znajući da je to preduzeće postalo nesposobno za plaćanje, u namjeri da izigra i ošteti povjerioca-banku, zaključio ugovor o poklonu sa drugim licem, kojim je svu svoju nepokretnu imovinu prenio u vlasništvo tog lica.

Osumnjičeni je prethodno kao odgovorno lice preduzeća potpisao ugovor o kreditiranju i poslovnoj saradnji sa bankom, priloživši kao instrumente obezbjeđenja više bjanko potpisanih i ovjerenih mjenica preduzeća, te potpisao ugovor o jemstvu kao fizičko lice, po kome se on kao jemac obavezao da će, u slučaju da glavni dužnik-preduzeće prestane vraćati kredit, preuzeti obavezu da povjeriocu izmiri novčano potraživanje po kreditu.

D.M. je osumnjičen da se ugovorom o jemstvu obavezao da će, u slučaju da glavni dužnik ne bude plaćao obaveze po ugovoru o kreditu, preuzeti obaveze da izmiri novčana potraživanja povjeriocu, te da cjelokupnom svojom imovinom garantuje za obaveze glavnog dužnika.

On je u maju 2017. godine potpisao i priložio banci izjavu o imovini u kojoj je naveo lažne podatke, a za koju je banka u postupku naplate potraživanja utvrdila da je ne posjeduje.

P.S. i D.M. osumnjičeni su da su oštetili banku za 503.817 KM, koliko je ostalo nevraćeno kredita, navodi se u saopštenju. (Foto: Ilustracija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,