Subota, 1. Aprila 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zbog nenošenja zaštitne kacige sankcionisan 131 motociklist

Preuzmite sliku

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor, u vremenskom periodu od 18. do 27.08.2017. godine, realizovali su akciju „Pojačana kontrola vozača motocikla,  lakih motocikla i mopeda“ s ciljem poboljšanja ukupnog stanja bezbjednosti učesnika u saobraćaju, kao i preventivno djelovanje na vozače da se pridržavaju zakonskih normi kojima je regulisan saobraćaj ovih kategorija vozila.

Tokom provođenja planskih aktivnosti na području PU Prijedor, evidentirano je ukupno 35 saobraćajnih nezgoda. Od navedenog broja u tri saobraćajne nezgode su učestvovali vozači motocikla i mopeda, u kojima je jedan vozač motocikla zadobio teške tjelesne povrede.

Za vrijeme provođenja akcije ukupno je kontrolisano  425 vozača motocikla, lakih motocikla i mopeda a prekršajne sankcije na licu mjesta izrečene su za 187 učesnika ili 43,05 % kontrolisanih.

Zbog nenošenja zaštitne kacige sankcionisan je 131 vozač ili 70 % od ukupnog broja sankcionisanih učesnika u saobraćaju. U toku akcije policijski službenici su  zbog upravljanja vozilom pod uticajem alkohola sankcionisali sedam vozača, od kojih je jedan zadržan lišenjem slobode, 24 vozača zbog upravljanja motociklom i lakim motociklom bez položene kategorije „A“ i podkategorije „A1“, dok je 25 vozača sankcionisano zbog ostalih prekršaja, a koji se takođe odnose na pojačanu kontrolu navedenih kategorija učesnika u saobraćaju.

Najčešći prekršaj koji je sankcionisan tokom akcije je nenošenje ili nepravilno nošenje zaštitne kacige, koja u većoj mjeri ublažava posljedice pada ili saobraćajne nezgode, tako da je navedeni prekršaj, tokom provođenja akcije, bio u fokusu pojačane kontrole od strane policijskih službenika.

Iz saobraćaja je isključen 31 vozač, od kojih sedam zbog upravljanja vozilom pod uticajem alkohola, 24 zbog upravljanja motociklom i lakim motociklom bez položene kategorije „A“ i podkategorije „A1“, kao i 14 vozila ove kategorije zbog neispravnosti registracije.

Vozačima koji se zateknu da učestvuju u saobraćaju bez položene kategorije ”A” i podkategorije „A1“ ili neregistrovanim vozilom , izriče se novčana kazna (400,00 KM), zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od dva mjeseca i dva kaznena boda.

Policijska uprava Prijedor apelujemo na vozače da prilikom upravljanja motociklom, lakim motociklom i mopedom poštuju zakonske odredbe, a posebno da koriste zaštitnu opremu kako bi na taj način spriječili saobraćajne nezgode sa posljedicama po ove kategorije učesnika u saobraćaju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,