Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zatvorske kazne za optužne u Sky i Anom predmetu za koruptivno krivično djelo

Preuzmite sliku

Optuženi u predmetu kodnog naziva “Trn”, sa dokazima iz dešifrovanih  SKY i Anom aplikacija, nakon razmotrenih dokaza tužilaštva, u prisustvu svojih advokata, potpisali su sporazume o priznanju krivice te u potpunosti priznali odgovornost za krivična djela za koja ih tereti optužnica Tužilaštva BiH, nakon čega su osuđeni u Sudu BiH.

U skladu sa sporazumima, za optuženog Lubura Nedeljka (1975.), u vrijeme izvršenja krivičnog djela zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, državljanina BiH, predložena je kazna zatvora u trajanju od 2 godine, dok je za Roguljić Bojana (1981.), državljanina BiH i Srbije, predložena kazna zatvora u trajanju od 1 godine, kao i  sporedna novčana kazna u iznosu od 10.000 KM,  koju je optuženi dužan uplatiti u roku od 3 mjeseca od pravosnažnosti presude Suda BiH.

Lubura Nedeljko proglašen je krivim za krivično djelo krijumčarenje ljudi i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, a optuženi Roguljić Bojan za krivično djelo krijumčarenje ljudi.

Optuženi su priznali krivicu da su, krajem 2020. godine, preko državne granice nezakonito u BiH preveli M.I. koji se nalazio u Sloveniji, a za kojeg su znali da je za njim raspisana Interpolova potjernica na zahtjev agencija za provođenje zakona u Crnoj Gori, kao osumnjičenom za krivično djelo pokušaja ubistva. Prvooptuženi u vrijeme izvršenja krivičnog djela, bio je visoko poziconirani inspektor MUP-a RS, odakle je udaljen nakon provedenog postupka u toj policijskoj agenciji.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da su predložene kazne adekvatne ulozi i odgovornosti optuženih u izvršenju krivičnog djela.

Potpisivanjem sporazuma optuženi se odriču prava na suđenje te ne mogu uložiti žalbu na krivično-pravnu sakciju.

Nakon razmatranja sporazuma, isti su prihvaćeni od strane Suda te su optuženima izrečene navedene kazne, a predmet je pravosnažno okončan bez sudskog postupka i glavnog pretresa.

Ovo je treće sporazumno priznanje krivice u predmetima sa dokazima iz SKY i Anom aplikacija. U okviru tri predmeta krivicu su do sada priznala ukupno petnaestorica optuženih, od kojih su dvojica nekadašnji pripadnci policijskih agencija. (BHRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,