Srijeda, 21. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ubica policijskog inspektora i pomagači odbacili četiri pištolja

Preuzmite sliku

Osumnjičeni za teško ubistvo policijskog inspektora Nenada Markovića u Bijeljini K.N. ispalio je u prsa žrtve iz neposredne blizine dva hica iz pištolja marke “Crvena zastava” kalibra 7,65 milimetara, navodi se u rješenju o pritvoru Okružnog suda u Bijeljini.

On je nekoliko puta povukao obarač i u pravcu lica čiji su inicijali B.D., pri čemu je zatvarač bio u zadnjem položaju usljed nedostatka metaka ili blokiranja oružja.

“K.N. je bio svjestan i znao da ispaljivanjem hitaca iz vatrenog oružja može da usmrti M.N. i B.D., što je i htio”, zabilježeno je u rješenju koje je potpisao sudija za prethodni postupak Dragoslav Erdelić.

U tekstu se precizira i da su osumnjičeni i njegova tri pomagača, koji su svi uhapšeni dva sata nakon ubistva i nalaze se u pritvoru, po prethodnom dogovoru došli putničkim vozilom do ugostiteskog objekta u kojem su se nalazili M.N. i D.B., a K.N. se nakon ubistva uputio prema podzemnoj garaži stambene zgrade gdje je trebao odbaciti pištolj i garderobu.

Pomagači S.D., S.B. i Š.D. su se uputili prema hotelu, iako svjesni da pomažu K.N. da ne bude otkriven, što su i htjeli, pri čemu su ušli u sporednu ulicu i u neposrednoj blizini kontejnera za smeće od sebe odbacili tri pištolja, a zatim se uputili prema ulici kako bi obezbijedili prevoz za dalji bijeg.

Za pištolje koje su nosili ne posjeduju oružni list i dozvolu za držanje oružja.

Riječ je o pištoljima “Crvena zastava” kalibra 7,65 milimetara koji je u podzemnoj garaži stambene zgrade odbacio K.N., pištolju “Valter” kalibra 7,65 milimetara sa sedam komada municije, pištolju “Crvena zastava” kalibra devet milimetara sa osam komada municije i pištolju marke “Crvena zastava” kalibra 7,62 milimetara sa devet komada municije koje su u sporednoj ulici, u neposrednoj blizini kontejnera za smeće, od sebe odbacili S.D., B.S. i D.Š.

Pomagači su zatim zaustavili putničko vozilo i u telefonskim kontaktima govorili da je K.N. ranio policajca i tražili da se to prenese njegovom ocu, pripremajući se da ga preuzmu s mjesta gdje se krio.

Osumnjičeni K.N. je u međuvremenu pronađen i lišen slobode, a pomagači su se uputili u naselje gdje su se trebali sastati sa advokatom, a uhapšeni su na parking prostoru.

U rješenju se navodi da je K.N. do sada osuđivan presudom Osnovnog suda Brčko distrikta na 30 dana zatvora za krivično djelo nanošenje lake tjelesne povrede, presudom Suda BiH za organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata na godinu i šest mjeseci zatvora, uslovno kazna na tri godine i novčana kazna od 500 KM i presudom Osnovnog suda Brčko distrikta za krivično djelo oštećenje i oduzimanje tuđe stvari kaznom zatvora od 30 dana, uslovno na jednu godinu.

Osumnjičeni pomagači nisu ranije osuđivani.

Tokom istrage pronađeni su i odbačeni mobilni telefoni kojih su se osumnjičeni riješili.

U rješenju se navodi da je za krivično djelo teškog ubistva propisana kazna zatvora najmanje 10 godina.

U dijelu teksta se konstatuje i da je krivično djelo izvršeno na javnom mjestu, na samom ulazu u ugostiteljski objekat u centru Bijeljine, u vrijeme kada se u objektu nalazio veći broj lica, te da je osumnjičeni K.N. iskazao naročitu upornost i bezobzirnost.

On je pucao i usmrtio jedno lice koje je pokušalo izlaći iz ugostiteljskog objekta, a zatim imao namjeru da usmrti i drugo lice koje je bilo u društvu sa smrtno stradalim M.N.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje