Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Mostaru privedeni glavni akteri velike afere: Nudili 45 hiljada eura mita

Preuzmite sliku

Milenka Bašića i Dragana Stipića tereti se za nuđenje 45 hiljada eura mita

Pripadnici državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u srijedu u Mostaru drugo i trećeosumnjičene u aferi Vjetrelektrane u Hrvatskoj, vlasnika firme Lager Milenka Bašića i izvršnog direktora Dragana Stipića, čije izručenje traži Hrvatska, saznaje se iz policijskih izvora.

Kako je saopšteno iz SIPA-e, dvije osobe, za koje se ne navodi identitet, za kojima je bila raspisana međunarodna potjernica ureda Interpola u Zagrebu, lišene su slobode. Vlasti Republike Hrvatske traže njihovo izručenje zbog postojanja sumnje da su počinili kazneno djelo “davanje mita za trgovanje utjecajem” od početka prošle godine do kraja maja ove godine.

Kako je za Hinu potvrdio policijski dužnosnik koji je želio ostati anoniman, po potjernici Republike Hrvatske uhapšeni su vlasnik kompanije Lager Milenko Bašić i izvršni direktor Dragan Stipić.

Uhapšene osobe se nalaze u prostorijama SIPA-e u Mostaru, gdje je u toku kriminalistička obrada. Saznaje se kako su zajedno s Bašićem i Stipićem i njihovi advokati. Nakon ispitivanja će osumnjičeni biti predani u nadležnost Sudu Bosne i Hercegovine koji će odlučivati o zahtjevu Hrvatske za njihovim izručenjem.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta sumnjiči 13 državnih dužnosnika i poduzetnika u aferi Vjetroelektrane, među kojima je prvoosumnjičena smijenjana državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloupotrebe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita.

Bašića i Stipić se tereti za nuđenje 45 hiljada eura mita Josipi Rimac u svrhu pogodovanja kompaniji CEMP pri dobivanju dozvola za njihovu vjetroelektranu Krš-Pađene.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje