Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Trojac lažirao razbojništvo te prisvojio 80 hiljada maraka, glavni optuženi novac trošio na putovanja…

Preuzmite sliku

Kantonalni sud u Tuzli, u krivičnom postupku protiv N.N., donio je prvostepenu presudu kojom je optuženi proglašen krivim za pomaganje u počinjenju krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, u sticaju sa krivičnim djelom Pranje novca te osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci.

Naime, optuženi je proglašen krivim što je dana 14.08.2019. godine u Tuzli, zajedno sa N.Š. i J.I., po njihovom zajedničkom dogovoru i planu, učestvovao o fingiranju i isceniranju razbojništva nad J.I. te prisvajanju 80.000 KM koje je J.I. kao uposlenik na poslovima fizičke zaštite u pravnom licu „AE Sigurnost“ Zenica prevozio, a nakon toga su prisvojeni novac međusobno podijelili.

Potom je, u vremenskom periodu od 19.08.2019. godine do 23.08.2019. godine, trošio svoj dio dobijenog novca kupujući vozila na način da je prikrivao stvarno porijeklo novca, a dok je ostatkom raspolagao na način da je isti koristio za turistička putovanja i troškove života izvan legalnih prihoda.

Optuženom N.N. rješenjem je naloženo produženje pritvora, koji može trajati najduže devet mjeseci, računajući od dana izricanja presude, do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

Ova presuda nije pravosnažna, jer stranke imaju pravo žalbe.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje