Srijeda, 6. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sud udovoljio molbi Darka Eleza: Izrečena mu jedinstvena kazna od 20 godina zatvora

Preuzmite sliku

Sud Bosne i Hercegovine udovoljio je zahtjevu Darka Eleza i objedinio mu dvije pojedinačne kazne izrčene pred sudovima u Istočnom Sarajevu i pred Sudom BiH, te mu izrekao jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora.

Sud je u predmetu Darko Elez otpremio presudu kojom su objedinjene kazne izrečene presudom Suda Bosne i Hercegovine od 10. novembra prošle godine i presudom tadašnjeg Osnovnog suda Srpsko Sarajevo, odnosno Okružnog suda Srpsko Sarajevo od 13. aprila 2004. godine, te mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 20 godina, saopćeno je iz Suda.

Eleza je Sud BiH, na osnovu sporazuma o priznanju krivnje, osudio na 15 godina zatvora zbog teških krivičnih djela počinjenih u okviru organizovane kriminalne grupe, poznatog kao predmet “Lutka”. Optužnica u predmetu “Lutka” teretila ga je za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih djela među kojima su teška ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična djela počinjena u periodu od 2005. do 2009. godine.

Sud u Istočnom Sarajevu ga je, s druge strane, 2004. godine osudio na pet godina i osam mjeseci zbog ubistva.

Elez se trenutno nalazi na izdržavanju kazne u državnom zatvoru u Vojkovićima, gdje čeka odluku o izručenju Srbiji po njegovom zahtjevu da kaznu izdržava tamo.

Darko Elez, državljanin BiH i Srbije, uhapšen je 21. decembra 2020. godine po Interpolovoj potjernici i izručen BiH radi suđenja u predmetu “Lutka”.

Bilo mu je oduzeto srbijansko državljanstvo, ali mu je ono, odlukom Upravnog suda, vraćeno. (Faktor)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,