Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Srbijanski mediji: Zloglasni neonacista iz Srbije protjeran u BiH?

Preuzmite sliku

Američki neonacista i osnovač zloglasnog ekstremnog desničarskog pokreta “Rise Above Movement” (RAM), Robert Rundo, protjeran je juče iz Srbije, piše Blic.

Kako se saznaje, njega je policija juče oko 19 sati sprovela do graničnog prijelaza Trbušnica kako bi napustio teritoriju Srbije.

“Nakon kontrole lice je napustilo teritoriju Republike Srbiju i ušlo na teritoriju BiH”, navodi se. Iz Ministarstva pravde BiH ovu informaciju još nisu potvrdili.

Robert Rundo ima 30 godina i za to vrijeme je uspio da svoju biografiju napuni nasiljem, brutalnim napadima, a i u Americi pokušavaju da ga privedu pravdi zbog surovih napada na neistomišljenike koji se protive fašizmu.

Da je Rundo u Srbiji objavila je američka istraživačka mreža “Bellingcat”, koja je otkrila da se ovaj “supremacista” iz New Yorka, građevinski radnik i bivši robijaš, nedavno pohvalio video snimkom ispred zida sa nacionalističkim grafitima u beogradskom naselju Karaburma. Na snimku poručuje i da je došao “da očisti taj dio grada”.

U Beograd je, kako piše “Bellingcat” stigao sa putešestvija Ukrajinom, Mađarskom, Bugarskom, a očigledno je da u srbijanskoj prijestolnici pokušava da napravi bazu.

Nije samo na Karaburmi ovjekovječio svoje aktivnosti, snimao se za svoj Youtube kanal u kafiću u Knez Mihailovoj ulici, pozirao isred jezera Perućac… U međuvremenu je u Beogradu otvorio i firmu kojom promoviše svoj brend, a to mu omogućava i da dobije priveremeni boravak u Srbiji na godinu dana.

Rundo je do 2017. godine bio član mnogih bandi, a 2009. godine je osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora jer nožem napao trinaestogodišnjeg člana protivničke bande. Nakon odslužene zatvorske kazne, preselio se iz New Yorka u Kaliforniju, gdje je prije tri godine osnovao ovaj zloglasni pokret.

Nije dugo trebalo da se pročuje za njih, članovi RAM-a uglavnom su, kako je pisao Guardian, MMA borci, a plasirali su se i u brutalni vodeći MMA klub ultradesničara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje