Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prijedorčanin optužen za pokušaj ubistva 10 ljudi: Ispalio 29 hitaca na kafić

Preuzmite sliku

Renato Marjanović (32) iz Prijedora optužen je za pokušaj ubistva deset osoba koje su se nalazile u kafiću “4WD” u Prijedoru.

Optužnicu protiv njega podiglo je prijedorsko Okružno tužilaštvo,a potvrdio Okružni sud.

Marjanovića terete da je 6. marta ove godine iz opel korse ispalio 29 hitaca iz automatske puške na pomenuti kafić.

Napad se dogodio nakon svađe sa Draženkom Bilbijom, Draganom Rodićem i Gordanom Mrđa, koja se odigrala u i ispred kafića.

U optužnici stoji da je Marjanović nakon svađe automobilom došao do kafića i sa vozačevog sjedišta otvorio vatru  na kafić.

Optužnicom mu tužilaštvo na teret stavlja da je pokušao da ubije Bilbiju, Rodića i Mrđu, kao i Slobodana Šarengaću, Radislava Matijaša, Merimu Kaurin, Jelenu Mirčić, Dragana Dragojevića, Đorđa Starčevića i Nikolinu Balaban, koji su se nalazili u kafiću.

 • “Znajući da se navedena lica nalaze u objektu Marjanović je iz automatske puške pucao u vrata i izlog ugostiteljskog objekta. Osam metaka završilo je u unutrašnjosti objekta pa je optuženi, smatrajući da je navedene osobe lišio života pobjegao”, navodi se u optužnici.

  Rafalna pucnjava na kafić u Prijedoru, policija traga za muškarcem

  Marjanović je nakon zločina otišao u Banjaluku, i prijavio se u Kliniku za psihijatruju gdje je zadržan, a uhapšen je dva dana kasnije.

  Osim pokušaja ubistva više osoba, na teret mu  stavljaju i krivično djelo nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja, jer je nelagalno posjedovao pušku iz koje je pucao. Marjanović je od ranije poznat policiji po činjenju krivičnih djela, a navodno ima i određenih psihičkih problema.

  Policija je od njega u januaru ove godine  oduzela VW turan nakon što je utvrđeno da po osnovu neplaćenih novčanih kazni duguje 15.885 KM.

  Kontrolisan je u Kozarskoj Dubici, i tokom pretresa vozila otkrivena je i poluautomatska puška kalibra 7,62 milimetara, bajonet za vojnu pušku, ručna bomba M-75 i 26 puščanih metaka kalibra 7,62 milimetra.

  Ranije je prijavljen zbog nasilja u porodici, a u martu 2019. godine je na otpadu sekundarnih sirovina maltretirao i vrijeđao sugrađanina bošnjačke nacionalnosti.

  Snimak je objavio je na svom Facebook profilu nakon čega je i uhapšen.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje