Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Predložen pritvor za Maksima Božića: Planirao teroristički napad na Brčanskoj Malti u Tuzli?

Preuzmite sliku

Tužilac Odsjeka za terorizam Tužilaštva Bosne i Hercegovine uputio je prijedlog za određivanje pritvora za 28-godišnjeg Maksima Božića iz Bijeljine zvanog Abu Muhamed i 46-godišnjeg Edina Hastora iz Goražda zvanog Amidža, koji su osumnjičeni za počinjenje krivičnog djela terorizam.

Određivanje mjere pritvora, između ostalog, Državno tužilaštvo predložilo je Sudu BiH zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

„Mjera pritvora predložena je i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ponovo počiniti krivično djelo, zbog ozbiljnosti krivičnog djela i iz razloga da se za predmetno krivično djelo može izreći kazna zatvora u trajanju od 10 godina, te činjenice da bi puštanje osumnjičenih na slobodu moglo prouzrokovati narušavanje sigurnosti i javnog reda i mira te da je ugrožena sigurnost građana i imovine“, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u prekjučerašnjoj akciji uhapsili su Maksima Božića zbog sumnje na krivično djelo terorizma. Bosna i Hercegovina je 2014. godine izdala naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Božićem.

Božić je 2014. godine tražen zbog nedopuštenog držanja oružja ili eksplozivnih materija. Tada je iz Federalne uprave policije, aktom Općinskog suda u Tuzli, izdata naredba za raspisivanje međunarodne potjernice.

Tom prilikom je naređeno hapšenje i ekstradicija, a mediji su prenosili kako je Božić, kojeg je tokom saslušanja u Tužilaštvu BiH spomenuo terorist Mevlid Jašarević, bio uhapšen još 2010. godine u kući u tuzlanskom naselju Grabovica, čiji je vlasnik Enes Sejranić (27) koji je također bio optužen za terorizam.

Njih dvojica su navodno planirali teroristički napad na Brčanskoj Malti u Tuzli na dan obilježavanja oslobođenja od JNA. Prema pisanjima medija Božić je radikalizovan u Beču.

Prilikom prekjučerašnjeg pretresa službenici SIPA-e su pronašli i privremeno oduzeli: jednu automatsku pušku, 12 praznih okvira za automatsku pušku, 405 metaka kalibra 7,62 mm, sedam ručnih bombi, tri jurišna prsluka, jednu vojnu uniformu, jednu zastavu koja podsjeća na ISIL-ovu zastavu, dvije uramljene fotografije sa zastavama koje podsjećaju na ISIL-ovu zastavu, pisma, razne uplatnice, jedan nož, jedan laptop, tri mobilna telefona, priručnik od opreme 511 i šest vreća rezanog duhana. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje