Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Predložen pritvor za dvojac iz Gradačca zbog krijumčarenja ljudima

Preuzmite sliku

Osumnjičeni se terete za kaznena djela – Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenja migranata iz članka 189a., u svezi sa kaznenim djelima- Krijumčarenje osoba iz članka 189. Kaznenog zakona BiH.

Postupajuća tužiteljica iz Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, nakon ispitivanja osumnjičenih, prema Sudu Bosne i Hercegovine, uputila je prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičene Selmu Gubaljević, rođena 1976. godine u Tuzli, nastanjena u Gradačcu, državljanka BiH i Seada Avdića, rođen 1968. godine u Gradačcu, državljanin BiH.

Osumnjičeni su pod istragom tužiteljstva i terete se za organiziranje i sudjelovanje u krijumčarenju velikog broja ilegalnih migranata s područja Turske, koji su redovnim avio-linijama dolazili u BiH, transportovani iz Sarajeva na područje Gradačca, te nakon toga u teretnim motornim vozilima, krijumčareni prema teritoriji R Hrvatske, te dalje prema Njemačkoj i zemaljama EU.

Prema prikupljenim dokazima, za krijumčarenje migranata, među kojima je bilo i djece i malodobnih osoba, osumnjičeni su naplaćivali velike novčane iznose, a u proces krijumčarenja bilo je uključeno više osumnjičenih koji su organizirali smještaj i transport migranata, uključujući i vozače kamiona na međunarodnim transportnim rutama.

Mjera pritvora zatražena je zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Akcija je rezultat međunarodne suradnje Tužiteljstva BiH i partnerskih agencija za provođenje zakona, a partnerske institucije Hrvatske, vrše procesuiranje osumnjičenih koji se nalaze na tom području.

Osumnjičeni se terete za kaznena djela – Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenja migranata iz članka 189a., u svezi sa kaznenim djelima- Krijumčarenje osoba iz članka 189. Kaznenog zakona BiH.

Prijedlog za određivanje pritvora upućen je Sudu BiH gdje je zakazano ročište na kojem će postupajuća tužiteljica detaljno obrazložiti prijedlog za pritvor, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,