Ponedjeljak, 1. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pojedini policajci pomagali grupi Beriza Kabilovića: Ministar MUP-a TK dao negativnu ocjenu za rad direktoru policije

Danas je u prostorijama Uprave policije MUP-a TK održana press konferencija povodom akcije kodnog naziva ‘Scarface’ u kojoj je do sada slobode lišeno 13 osoba, određeni broj osoba koje su također obuhvaćene ovom akcijom nalazi izvan Bosne i Hercegovine, dok svu dvije osobe ranije lišene slobode, kazao je direktor Uprave policije Dževad Korman.

 • Listu uhapšenih predvodi Beriz Kabilović, dok su uz Kabilovića uhapšene i osobe koje su također su od ranije poznate istražnim organima, a to su Selver Salimović, Mujo Mandžić, Adnan Požegić, Ammar Adrović, Elvis Hamzić, Amir Lisičić i dr. čija će imena biti uskoro poznata javnosti.

  Akcija kodnog naziva ‘Scarface’ provedena je po nalogu Kantonalnog tužilaštva TK, a prema riječima Kormana akcija je rezultat višemjesečne istrage pripadnika MUP-a Tuzlanskog kantona, Federalne uprave policije i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

  Policijski službenici MUP-a TK izvršili su i pretres na oko 50 lokacija na području TK, a tom prilikom otuđena je odeđena količina opojne droge, mobiteli, laptopi, kartice, novac, dvadeset putničkih motornih vozila kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokazni materijal u dokazivanju krivičnih djela.

  Osobe su lišene slobode zbog postojanja osnova sumnje da su u proteklom periodu na području Tuzle, Živinica, Banovića počinili krivična djela organizovanog kriminala u vezi sa krivičnim djelima ubistvo, dva ubistva u pokušaju, iznude, ugrožavanje sigurnosti, nedozvoljeno držanja oružja ili eksplozivnih materija, pripremanja krivičnog djela, pranja novca i neovlaštene proizdvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

  Svi uhapšeni će nakon kriminalističke obrade biti predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

  Na pitanje novinara da li grupa predvođena Berizom Kabilovićem imala doušnike odnosno pomagače među pojedinim pripadnicima MUP-a TK, direktor Uprave policije Dževad Korman je odgovorio potvrdno.

  ‘Iz dosad prikupljenih informacija imamo naznake da je jedan dio pripadnika Uprave policije bio blizak njima. Neću govoriti o broju osoba niti o detaljima, a vidjet ćemo šta će istraga pokazati i hoćemo li njihovu odgovornost tretirati kroz disciplinski postupak ili kao krivična djela’ – istakao je Korman.

  Također, nakon veoma opsežne i složene akcije ‘Scarface’ direktor Korman je kazao kako je rano jutros pozvan u kancelariju ministra MUP-a Sulejmana Brkića gdje mu je saopćeno kako je njegov dosadašnji rad negativno ocjenjen.

  ‘Na neki način i to predstavlja određene političke pritiske na rad Uprave policije. Ministar je predložio ocjenu jedan za moj rad, a druga ocjena je ona koju će predložiti Nezavisni odbor dok Vlada TK donosi konačnu ocjenu nakon čega ću se i ja lično očitovati. Argumetni koji su navedeni su npr. da dolazim i odlazim s posla kada hoću, da ne dolazim u uniformi na posao itd’ – kazao je direktor Uprave policije Dževad Korman.

  Direktor Uprave policije također je naglasio kako će akcija ‘Scarface’ biti nastavljena i u narednom periodu, je je u pitanju dobro organizovana grupa većeg broja osoba koje su počele uspostavljati na njihov način vlast u gradu, odnosno da utječu na određene osobe i na takav način stvaraju nesigurnost na području našeg kantona, naveo je Korman. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje