Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Počeo novo suđenje za svirepo ubistvo u Prijedoru: Ženu i ljubavnika izmasakrirao nožem

Preuzmite sliku

U okružnom sudu u Prijedoru u ponedjeljak je iz početka počelo suđenje Aliji Hrustiću (59), optuženom za ubistvo svoje bivše supruge Azre Hrustić i njenog ljubavnika Envera Halilagića, koje je zatekao u krevetu i ubio ih sa preko 50 udaraca nožem i sjekirom.

Glavni pretres u ovom predmetu započet je u januaru, ali je u ponedjeljak krenuo iz početka jer je između nastavka suđenja proteklo više od 30 dana, što je zakonski rok za nastavak suđenja, pišu Novosti.

Nedolazak branioca
Predsjednica sudskog vijeća Mirjana Miodragović Basrak pojasnila je da je suđenje ponovljeno zbog nedolaska branioca optuženog, advokata Jevte Jankovića, na ročište koje je bilo zakazano za 29. juli.

I pored toga što je advokat tvrdio da nije kriv za to, te što je na vrijeme obrazložio svoj nedolazak, sud ga je novčano kaznio sa 3.000 KM.

“Naveo sam da neću doći zbog grubih zloupotreba u ovom procesu, a tražio sam i izuzeće tužioca Ljube Macanovića. Zloupotrebe se ogledaju u samo kvalifikaciji krivičnog djela, jer se iz dokaza tužilaštvo vidi da se ovdje ne može raditi o teškom ubistvu, već o ubistvu na mah”, objasnio je Janković.

Pojašnjava da je iz dokaza jasno da je optuženi 55 puta nožem i sjekirom udario bivšu suprugu i njenog ljubavnika, i to nakon što ih je zatekao u krevetu. To, kako tvrdi, ukazuje na to da je optuženi bio veoma razdražen.

Glava za glavu
Na nastavku suđenja u ponedjeljak je ispitana Jasima Topalović, majka ubijene Azre Hrustić, koja je zatražila da se optuženi što oštrije kazni.

“Željela bi da se on osudi na najveću moguću kaznu. Glava za glavu”, rekla je Topalović.

“On se nakon zločina pokušao ubiti, tako što se objesio, ali ga je spasio njegov sin. Nakon toga se sam predao policiji. To jasno ukazuje na to da se tu ne radi o planiranom zločinu”, rekao je Janković.

Zločin je počinjen 27. maja prošle godine u kući u kojoj je Azra radila kao pomoćnica u naselju Srednji Jakupovci kod Prijedora. U optužnici se navodi da je Hrustić do kuće došao da potraži svog maloljetnog sina.

“Kada je u dvorištu primjetio auto Envera Halilagića, iz svog auta je uzeo sjekiru i nož i ušao u kuću. U sobi je zatekao gole Azru i Envera i odmah ih je napao i udarao dok ih nije usmrtio”, navodi se u optužnici.

Nož kojim je ubistvo počinjeno pronađen je zariven u polni organ Hrustićeve bivše supruge. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,