Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Otkriveno još jedno kombi vozilo preuređeno za krijumčarenje cigareta

Preuzmite sliku

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje su prilikom kontrole teretnog motornog  vozila na putnom pravcu Sarajevo – Konjic privremeno oduzeli 3.918 paklica cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO. Akcizna roba, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 20.550 KM,  i ovaj put je bila sakrivena u posebno preuređenim dijelovima kombija.

Kao i prije nekoliko dana, službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UIO iz regionalnog centra Sarajevo, otkrili su identičan način krijumčarenja cigareta koje su bile namijenjene “crnom tržištu” u Bosni i Hercegovini. U teretnom motornom vozilu bile su urađene posebne pregrade koje su služile za krijumčarenje akcizne robe bez markica. Aktivnosti na terenu provedene su prema instrukcijama Tužilaštva BiH i Suda BiH.

I ova zaplijena rezultat je akcije “Stop švercu” koju je pokrenula Uprava za indirektno oporezivanje a s ciljem sprječavanja nelegalnog prometa duhana, duhanskih prerađevina te bilo kakvog oblika nezakonite trgovine i utaje indirektnih poreza.

Protiv lica kod kojeg je pronađena i oduzeta navedena akcizna roba, ovlašteni službenici UIO podnijeti će Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a.  Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

  • U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UIO su koristili specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

    Uprava za indirektno oporezivanje BiH i dalje poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

    Posebnu zahvalnost izražavamo svim građanima koji su dojavili u UIO nezakonitu prodaju duvana i duvanskih prerađevin, te ohrabrujemo građane da i dalje pozivaju otvorenu liniju „Stop švercu“ čiji je broj 080 02 06 07. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Prijave se mogu podlati i putem e-mail adrese: stop_svercu@uino.gov.ba

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,