Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Oštetio ´biro´ za 111.000 KM: Berbić prvostepenom presudom uslovno osuđen na godinu zatvora

Preuzmite sliku

Općinski sud Tuzla je po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu za bivšeg direktora Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona Šemsu Berbića (62) iz Tuzle.

Sud je Berbiću izrekao uslovnu osudu kojom se utvrđuje kazna zatvora u trajanju od jedne godine sa rokom provjere od dvije godine, odnosno koja se neće izvršiti ukoliko optuženi ne počini novo krivično djelo u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude.

˝Također, u presudi je navedeno da se Berbiću izriče mjera zabrane obavljanja dužnosti rukovodioca u organima uprave, stručnim službama i javnim ustanovama u periodu od pet godina od dana pravosnažnosti odluke. Podsjećamo, Berbić se optužnicom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona tereti za krivično djelo nesavjestan rad u službi˝, saopćili su iz Kantonalnog tužilaštva TK.

U optužnici je navedeno da je Berbić, dok je obavljao funkciju direktora u Službi, u periodu od 2006. do 2013. godine, postupao suprotno odredbama Zakona o budžetima u FBiH, odredbama Računovodstvenih politika za federalne budžetske korisnike i trezor i uputstvima federalnog ministra finansija o izvršenju budžeta. Tako je propustio ili nije naložio zaposlenim u Službi da poduzmu sve potrebne pravne radnje u cilju naplate spornih potraživanja koje je Služba imala u odnosu na svoje korisnike te u većem broju slučajeva nije izvršen povrat sredstava Službi od korisnika usluga koji su stekli pravo i stupili u penziju i osoba koje su stupile u radni odnos a i dalje su koristili novčane naknade za nezaposlene.

Radi nesavjesnog postupanja u službi nastupila je zastara takvih potraživanja i time prouzrokovana šteta za vanbudžetski fond Službe u iznosu od oko 111.000 KM. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje