Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Objavljen snimak: Voz udario automobil na pružnom prelazu kod Doboja

Preuzmite sliku

Željeznice RS-a objavile su danas snimak nesreće kada je putnički voz udario u automobil, koji nije poštovao znakove i signalizaciju.

Na snimku se vidi kako se vozač “mercedesa” približava pružnom prelazu i želi proći. Vjerovatno je u posljednjem trenutku vidio voz pa je ubacio u rikverc i uspio je malo vratiti vozilo, ali je voz udario u prednji dio automobila. Automobil je “odbačen” i oštećen, ali se vidi kako vozač nakon nesreće izlazi iz njega.

Sve se desilo na prelazu “Ostružnja Gornja” između raskrsnice Stanari i Ostružnja.

Kako su tada saopćili iz Željeznica RS-a, “vanredni događaj se desio kada je putnički voz koji je saobraćao na relaciji Banja Luka – Doboj, udario u putničko vozilo koje se iznenada našlo na prelazu.

– Prelaz “Ostružnja Gornja” osiguran je višim nivoom osiguranja: prometni znakovi na cesti i svjetlosno – audio signalizacija – dodali su iz Željeznica RS-a apelujući na sve da se obavezno zaustave ispred pružnog prelaza i upozorivši da voz uvijek ima prednost.

– Saobraćajni znak STOP mora biti dovoljan da se vozači drumskih vozila zaustave prilikom nailaska na putni prelaz. Približavanjem prelazu puta preko željezničke pruge, svi učesnici u saobraćaju dužni su prilagoditi kretanje vozila, kako bi se sigurno zaustavili ispred uređaja za davanje svetlosnih znakova, kojima se najavljuje približavanje voza.

Lična nepažnja vozača drumskih vozila, neoprezno i neodgovorno kretanje prilikom prelaska preko pruge kao i uništavanje željezničke imovine, najčešći su uzroci nastanka saobraćajnih nezgoda, zbog čega je neophodno i dalje ukazivati na poštovanje saobraćajne signalizacije na putnim prelazima – istakli su iz Željeznica RS-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,