Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Objavljen snimak hapšenja Mladena Samardžije na Jahorini

Preuzmite sliku

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) entiteta Republika Srpska (RS) su 12. decembra predali Tužilaštvu Bosne i Hercegovine Mladena Samardžiju, osumnjičenog za trgovinu drogom, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

On se tereti da je rukovodio organizovanom grupom, koja je krijumčarila veće količine teških opojnih droga iz Južne Amerike i Evropske unije u Bosnu i Hercegovinu i susjedne zemelje.

Osumnjičeni tridesettrogodišnjak je duže vremena bio u bjekstvu.

Istraga protiv njega se vodi u okviru grupe predmeta u kojima su korišteni dokazi iz presretnutih komunikacija putem SKY i Anom aplikacija, naveli su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Samardžija, koji je rođen u Kranju u Sloveniji, uhapšen je 11. decembra u Olimpijskom centru Jahorina pored Sarajeva.

Policijska akcija je provedena u saradnji sa evropskom policijskom agencijom EUROPOL, a prilikom hapšenja su zaplijenjeni narkotici, novac, oružje i vozila, navodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Nakon ispitivanja, Tužilaštvo će od Suda Bosne i Hercegovine zatražiti određivanje mjere pritvora, s obzirom da je duži period bio u bjekstvu.

MUP RS je ranije saopštio da Samardžija posjeduje državljanstvo Slovenije i Bosne i Hercegovine, te da je predat postupajućem tužilaštvu uz izvještaj o učinjenim krivičnim djelima “organizovani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom opojnim drogama, pranje novca i ometanje rada pravosuđa”.

Samardžiji je privremeno oduzeto 3.300 eura i 1.800 maraka, šest mobilnih telefona, tri pištolja, kao i evidencije i bilješke za koje policija sumnja da se odnose na prodaju droge, te pet putničkih vozila, naveo je MUP RS, i dodao da je za uhapšenim raspisana i međunarodna potjernica po zahtjevu Slovenije.

Samardžija je osumnjičen za trgovinu više od 40 kilograma kokaina i pola kilograma heroina a, nakon bjegstva iz Bosne i Hercegovine je nezakonitu trgovinu nastavio u Evropskoj uniji, Srbiji i Crnoj Gori, navodi MUP RS.

MUP RS-a se o hapšenju Samardžije oglasio i 11. decembra, kada je saopšteno da je tom prilikom oduzet jedan kilogram kokaina, 8.000 maraka i 122.580 eura, te četiri pištolja.

MUP RS danas je objavio snimak hapšenja pomenutog Samardžije koji su ustupili ATV-u.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje