Utorak, 29. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Novi detalji u vezi najtraženijeg bjegunca u BiH: Gačić od policajca uzeo pištolj i municiju, pucao iz neposredne blizine…

U nastradalog policajca pucano je iz neposredne blizne, od čega je nastradali policajac Mahir Begić zadobio povrede u predjelu glave i prsa.

Izvor blizak istrazi je potvrdio i da je ubica od policajca tom prilikom uzeo pištolj i pripadajuću miniciju.

Zvanično, Tužilaštvo Kantona Sarajevo za ovo krivično djelo sumnjiči višestrukog ubicu Edina Gačića, koji je prošle sedmice na području opštine Konjic ubio Sauda Sultanića, nakon čega se dao u bjekstvo.

“Tužilaštvo KS otvorilo je istragu protiv Edina Gačića da postoji osnov sumnje da je počinio teško ubistvo pripadnika FUP-a”, potvrdila je portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić.

 • Iz Tužilaštva KS, ali i MUP-a KS poručuju da su sve raspoložive snage na nogama, i da je veliki broj policijskih agencija uključen u potragu za Edinom Gačićem. Između ostalih MUP KS, FUP, MUP HNK, Srednobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona, te pripadnici OSE i MUP-a RS.

  Iz Vlade KS pozvali su građane da obavjeste nadležne ukoliko saznaju nešto o Gačiću, u slučaju da se to ispostavi kao tačno, ponudiće nagradu.

  O Edinu Gačiću, trenutno najtraženijem bjeguncu i ubici policajca Mahira Begića u Suhodolu, kao i mještanina Podorašca Sauda Sultanića, još od 2017. godine su bile obaviještene mnoge institucije i agencije. Na adrese centara za socijalni rad u Sanskom Mostu i u Banja Luci, te na adrese policijskih agencija u RS-u i Federaciji BiH, a u skladu s odredbama 6. jula 2017. godine KPZ Bihać je poslao pismo u kojem institucije obavještava da se osuđeni Edin Gačić, s mjestom prebivališta u Banjoj Luci otpušta sa izdržavanja zatvorske kazne.

  Gačić je otpušten 26. jula 2017. godine s izdržavanja kazne zatvora. U otpustnom pismu stoji da je presudom Kantonalnog suda u Zenici osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina t mu je izrečena mjera sigurnosti obavezno psihijatrijskog liječenja zbog počinjenog ubistva. No, 2003. mu je ova mjera ukinuta.

  Presudom od 3. februara 2003. izrečena mu je kazna zatvora od 20 godina zbog ubistva, a Vrhovni sud mu je tu kaznu preinačio na 18 godina.

  U 2004. došlo je do još jedne presude Kantonalnog suda Sarajevo, kojom su preinačene prethodno te je on osuđen na jedinstvenu kaznu od 19 godina i 11 mjeseci. Ponovo mu je osigurana obaveza liječenja u psihijatrijskog bolnici.

  Nadalje, kako stoji u otpusnom pismu, evidentni su psihijatrijski problemi osuđenog. Istaknuto je da boluje od poremećaja ličnosti, šizoidnog paranoidnog tipa, te da je boravkom na odjelu KPZ-a došlo do evidentnog ispoljavanja abnormalnosti ličnosti sa svim elementima paranoidne slike. (Slobodna Bosna)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,