Nedjelja, 12. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nastavljeno suđenje Sejfoviću za bijeg iz zatvora: Svi u zatvoru imali mobitele

U nastavku suđenja Amelu Sejfoviću za bijeg iz zatvora i drugima koji su mu u tome pomogli, u Kantonalnom sudu u Sarajevu svjedočili su Senad Kečo i Nihad Titorić. Ovi, svjedoci, koji su bili skupa u ćeliji sa Amelom Sejfovićem, istakli su da nisu vidjeli da je on imao pištolj, te dodali da je imao svoj mobitel, dok su ostali zatvorenici u ćeliji imali drugi i koristili ga.

Obojica su pričali o događajima koji su se desili 3. septembra 2017. kada je Sejfović pobjegao iz zatvora. Titorić, koji je u međuvremenu odslužio kaznu, potvrdio su tog dana u podje klanjali namaz, nakon čega su se izgrlili i izljubili, što je opravdao vjerskim običajima, te su otišli u svoju ćeliju.

Nakon toga, oko 14 sati krenuli su u šetnju i vidjeli su da je Sejfović zadnji izašao iz ćelije. Ni jedan od svjedoka nije vidio da li je Sejfović tada stavio oružje ispod odjeće. Kad su izašli na zatvorski krug, stražari su ih odmah vratili u ćelije, a da svjedoci, kako su rekli, nisu znali šta se dešava.

Titorić se požalio da su im stražari prijetili da nikom, a pogotovo Almi Sejfović ne smiju reći da je Amel pobjegao, “inače na nama ni jedna kost neće ostati čitava”, rekao je Titorić. Također se požalio da su ih potom policija i zatvorska straža maltretirali i na njih vršili pritisak, “da kažemo nešto što nismo vidjeli”, te držali ih u nehumanim uslovima, dodao je ovaj svjedok. Titorić je pojasnio da se nije smio žaliti na ponašanje straže, jer je tada imao 10-ak dana do izlaska na slobodu i nije želio probleme.

Kečo je pojasnio da su potom stražari u smeću našli razvaljen Sejfovićev mali mobitel, a da je iz kanalizacije izvučen displej drugog, android mobitela. Istakli su da su svi imali mobitele, na koje su, kako su svjedoci pojasnili, razgovarali kad bi imali priliku, ali nisu znali reći kako su mobiteli dospjeli u ćelije. Titorić je pojasnio da nije slušao Sejfovića dok je pričao, a i kad bi ga čuo, Sejfović je pričao na njemu nerazumljivom jeziku.

Nastavak suđenja saslušanjem svjedoka optužbe planiran je za 25. juli. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,