Nedjelja, 29. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Na tuzlanskom aerodromu otkrivena veća količina novca

Granična policija ima mnogo posla proteklih dana, iz zvaničnih izvještaja izdvajamo pronalazak veće količine novca na tuzlanskom aerodromu, krijumčarenje trojice Armenaca, pokušaj ilegalnog prelaska granice Alžiraca i Iračana kao i lišenja slobode. 

Službenici JGP-a Aerodrom Tuzla na letu za Basel 18.8.2017. spriječili su pokušaj nezakonitog prijenosa 17.970 eura, 2.040 švicarskih franaka i 400 KM. Novac je otkriven prilikom KDZ kontrole državljanina BiH E.Č. (1974.) koji nije posjedovao potrebnu dokumentaciju za prijenos novca preko državne granice. E.Č. i novac predati su službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH na daljnje postupanje.

Na području Čajniča spriječeno krijumčarenje troje Armenaca

Službenici Jedinice granične policije Hum 17.8.2017. godine spriječili su krijumčarenje troje državljana Armenije iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu. Otkriveni su na području Čajniča graničnom kontrolom BMW-a, bh. registarskih oznaka, kojim je upravljao H.D. (1998.), državljanin Bosne i Hercegovine. Daljnjim radom došlo se do saznanja  da se u vezu s ovim krijumčarenjem dovode bh. državljanin B.G. (1990.) i A.L. (1971.), državljanin Albanije. Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, H.D., B.G. i A.L. lišeni su slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „krijumčarenje ljudi“.

Državljani Armenije su, u skladu sa Zakonom o strancima, prekršajno procesuirani i predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.

 • Alžirci i Iračani otkriveni u ilegalnom prelasku granice

  Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine 17.8.2017. godine u ilegalnom prelasku državne granice spriječili su deset stranih državljana. U graničnom pojasu na području Trebinja otkriveno je sedam ilegalnih migranata bez ličnih dokumenata koji su na teritoriju BiH stigli iz Crne Gore. U razgovoru sa službenicima JGP-a Trebinje izjavili su da dolaze iz Alžira.

  Istog dana u graničnom pojasu na području Bihaća službenici JGP-a Izačić prilikom kontrole autobusa u ilegalnom prelasku granice spriječili su trojicu državljana Iraka. U skladu sa Zakonom o strancima, ilegalni migranti su prekršajno procesuirani i predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima na daljnje postupanje.

  Tri osobe lišene slobode

  Službenici JGP-a Gorica 18.8.2017. lišili su slobode D.Č. (1989.), državljanina BiH i Republike Hrvatske. Graničnim provjerama ustanovljeno je da ga potražuje Sud BiH zbog krivičnog djela „krijumčarenje ljudi“. Kontroliran je pri ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Osoje i bit će predat nadležnom organu.

  Službenici JGP-a Gradiška lišili su slobode A.K. (1983.) nakon što je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Gradišci zbog krivičnog djela „krađa“. Državljanin RH kontroliran je 18.8.2017. pri ulasku u BiH na MGP-u Gradiška. Predat je službenicima Sudske policije Gradiška.

  Dan ranije, 17.8.2017. pri ulasku u BiH na MGP-u Rača lišen je slobode S.M. (1965.) jer je ustanovljeno da ga potražuje Osnovni sud u Banjaluci zbog krivičnog djela „pronevjera“. Službenici JGP-a Bijeljina predali su bh. državljanina pripadnicima Sudske policije Bijeljina. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,