Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kalesija: Potvrđena optužnica protiv profesora koji je uzimao novac za prolazne ocjene

Preuzmite sliku

Zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi, Općinski sud u Kalesiji potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Seida Kuralića (60), profesora mašinske grupe predmeta u Mješovitoj srednjoj školi Kalesija.

˝U optužnici je navedeno da je Kuralić, radeći kao profesor u pomenutoj školi, u jednoj situaciji u junu 2008. godine, te u još nekoliko situacija uvijek u junu 2015, 2016. i 2017. godine od roditelja učenika kojima predaje grupu mašinskih predmeta ili posrednika roditelja, tražio i primao iznose od 100 do 200 KM kako bi učenicima koji su u tim predmetima imali izglednu zaključnu negativnu ocjenu pogodovao i osigurao im pozitivnu zaključnu ocjenu na kraju školske godine. U optužnici je navedeno da je primao novac u nekoliko situacija i tako sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1.200 KM˝, saopćio je Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Postupajući tužilac je nadležnom Sudu predložio da se Kuraliću izrekne mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u MSŠ Kalesija, kao i u drugim osnovnim i srednjim školama u BiH u periodu od pet godina.

Također, predloženo je da se od optuženog oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje