Srijeda, 26. Juni 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ibro Okić u izuzetno teškom stanju nakon samospaljivanja u Kalesiji

Jedna od glavnih tema kalesijskih razgovora i dalje je Ibro Okić (62), koji se u ponedjeljak oko 12.00 sati posuo benzinom i zapalio u zgradi Općine Kalesija.

Okićevo stanje je veoma kritično. Iz tuzlanskog UKC-a su za Dnevni avaz kazali da se Ibro Okić i dalje nalazi na Odjelu intenzivne njege, na respiratorima, te da je njegovo stanje izuzetno teško.

Ljubica Radić, uposlenica Službe za opću upravu – Odsjek za boračko-invalidsku zaštitu i raseljena lica, u čijoj kancelariji je bio Ibro Okić prije nego što se zapalio, kaže da je pretrpjela veliki šok.

“Bilo je strašno. Ušao je da se raspita za smještaj. Mi smo mu ranije nudili smještaj u Jeginovom Lugu, ali on to nije želio prihvatiti. Tražio je smještaj u Memićima. Rekla sam mu da će možda biti kada se naprave zgrade u koje bi se trebali preseliti neki korisnici kolektivnog smještaja u Memićima. Nakon toga je izašao iz kancelarije. Poslije sam čula tresak, i vidjela plamen i dim kako prodiru u kancelariju”, kazuje Ljubica Radić, izražavajući zahvalnost uposleniku Mustafi Đedoviću, koji je bio najprisebniji i prvi priskočio u pomoć.

Mustafa Đedović je prvi ugasio požar. I sam je tom prilikom zadobio povrede ruke i opekotine u predjelu glave, a i trovanje dimom. I njemu je medicinska pomoć pružena na tuzlanskom UKC-u. Pušten je kući i nalazi se na bolovanju.

“Kada je puklo, mislio sam da je granata. Izašao sam iz kancelarije i vidio čovjeka kako gori. Dim se brzo širio. Uspio sam dohvatiti aparat i ugasiti vatru koja je obuhvatila čovjeka, a potom i ormar koji se nalazio u hodniku. Dim je bio veoma gust i skoro ništa se nije vidjelo. Znao sam da u kancelarijama ima uposlenika. Kada sam ušao u Ljubicinu kancelariju, ona je stajala kraj prozora sva u strahu. Bila je izgubljena. Uspio sam je izvući vani. Poslije sam otvorio još dvije kancelarije. U jednoj od njih je bila i Hata Mujčinović, pomoćnica općinskog načelnika i šefica Službe za opću upravu i društvene djelatnosti. I ona je djelovala prestrašeno i izgubljeno”, priča Mustafa Đedović.

Zahvaljujući Đedovićevoj prisebnosti, spriječena je veća tragedija. To kažu i Hata Mujčinović i Ljubica Radić. Još kažu da su u početku mislile da neko baca bombe.

Nakon nemilog događaja u zgradi Općine Kalesija, prilikom ulaska u zgradu, pojačana je kontrola stranaka. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,